Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat astăzi, 29 iulie 2021, Hotărârea numărul 52 privind aprobarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Noile reguli intră în vigoare începând cu data de 1 august pentru ca cei aflați în vacanțe să se poată conforma modificărilor, fără a le fi afectată călătoria.

Potrivit hotărârii, Grecia, Irlanda, Monaco, Maldive, Bahamas, Curaçao și Insulele Virgine ale Statelor Unite au întrat în zona roșie. Astfel, persoanele care călătoresc în aceste țări sau se întorc din ele riscă să intre în carantină.

Sursa citată precizează că persoanele care sosesc în România din state aflate în zona roșie nu intră în carantină dacă sunt vaccinate.

 În același timp, copiii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptați automat de la carantină, iar cei cu vârsta între 6 și 16 ani sunt exceptați dacă prezintă la intrarea în țară un test cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

Noile modificări anunțate de CNSU 

CNSU precizează că s-a constat și o scădere a incidenței în mai multe țări. Principalele modificări survenite sunt:

  • în zona roșie au intrat: Grecia, Irlanda, Monaco, Maldive, Bahamas, Curaçao și Insulele Virgine ale Statelor Unite;
  • în zona galbenă au intrat din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Suriname și Insulele Feroe;
  • din zona verde, în urma creșterii incidenței: Franța, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba și Sint Marteen;
  • în zona verde au intrat: Oman, Paraguay și Uruguay.

Amintim faptul că Grecia a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de infectări în ultimele săptămâni. În primă fază, țara preferată a românilor a intrat în zona galbenă, iar în cursul zilei de joi în zona roșie. Astfel, cei care nu se încadrează în categoriile de mai sus vor fi nevoiți să stea în carantină pentru o perioadă de 14 zile.

Dacă în cursul zilei de joi săptămâna trecută, indicele de infecție din Grecia era de 2,9, iar țara era în zona galbenă, în această săptămână, indicele a ajuns în Grecia la 3.47, o creștere semnificativă.