Mii de europeni vor rămâne în curând fără un loc de muncă. Decizia drastică aparţine grupului informatic american IBM (International Business Machines Corp.), care intenţionează să elimine 10.000 de locuri de muncă în Europa, în încercarea de a-şi reduce costurile la divizia sa de servicii IT înainte de a o scoate la vânzare, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

Vor fi afectate şase state din Europa

Restructurările de amploare vor afecta aproximativ 20% din efectivele IBM din Europa. Cele mai afectate ar urma să fie subsidiarele din Marea Britanie şi Germania, dar sunt avute în vedere şi restructurări în Polonia, Slovacia, Italia şi Belgia.

Sursele, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, au dezvăluit că IBM şi-a anunţat intenţia de a recurge la restructurări de personal în Europa cu prilejul unei întâlniri cu reprezentanţii sindicali care a avut loc la începutul lunii noiembrie. Cea mai afectată va fi divizia de servicii IT a IBM, cea care se ocupă de operaţiunile de zi cu zi, precum gestionarea centrelor de date ale clienţilor şi suport IT tradiţional pentru instalarea, operarea şi repararea echipamentelor, scrie Agerpres.

Măsuri pentru simplificarea şi eficientizarea afacerilor

În luna octombrie IBM şi-a anunţat intenţia de a se separa de divizia de servicii IT pentru a se concentra pe noua divizie de hybrid-cloud computing şi inteligenţă artificială. IBM speră să finalizeze această separare până la finele lui 2021.

„Luăm măsuri structurale pentru a simplifica şi eficientiza afacerile noastre”, a declarat luna trecută directorul financiar de la IBM, James Kavanaugh.

Odată o renumită companie americană în sectorul mainframe computing şi servicii IT, IBM a ajuns în urma noilor firme din tehnologie precum Amazon, care domină piaţa de cloud-computing. Separarea de divizia de servicii este prima mutare a noului director general de la IBM, Arvind Krishna, care a fost numit la conducerea companiei în luna aprilie în încercarea de a o readuce pe creştere după un deceniu de scădere a veniturilor.