Restricții dure pentru milioanele de români nevaccinați!

Miercuri seara, președintele Klaus Iohannis a anunțat noi restricții la nivel național, pe fondul creșterii numărului de cazuri și de decese. Șeful statului a făcut apel la oameni să se vaccineze, acesta fiind singurul mod prin care vom putea scăpa de pandemia de coronavirus.

”Vreau sa fiu foarte clar, daca vrem sa se opreasca pandemia, singura solutie este vaccinarea. Stiu ca sunt multi care spun ca nu este asa. In vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat in masa, pandemia practic nu mai are impact. In partea noastra a Europei, suntem in plin val pandemic.”, spune președintele României.

Klaus Iohannis a subliniat că este nevoie de măsuri restrictive, până când oamenii vor înțelege că nu este niciun pericol în procesul de vaccinare.

Într-o altă ordine de idei, șeful statului a anunțat că vacanța școlară pe care o vor avea cei mici începând de luni, va fi extinsă pentru două săptămâni, subliniind că și gimnaziul și liceul vor beneficia de această vacanță.

”Pana cand va convingeti sa va vaccinati, din pacate este nevoie de restrictii prin care putem sa avem grija de cei mai vulnerabili. Este evident ca scolile sunt puternic afectate. In mod normal, incepand de luni ar fi vacanta pentru cei mici. S-a decis ca aceasta vaccanta să fie valabila pentru gimnaziu si liceu timp de doua saptamani.”, spune acesta.

Ce restricții se impun

Potrivit lui Klaus Iohannis, de luni, masca de protecție devine obligatorie peste tot, indiferent dacă spațiul este închis sau deschis.

”Incepand de luni, masca devine obligatorie peste tot si in interior si in exterior. Este regretabil, dar trebuie sa instituim restrictii care vor intra in vigoare de luni.”, spune șeful statului.

Acesta a mai anunțat restricționarea circulației pe timpul nopții pentru cei care nu au certificat COVID și pentru cei care nu au legitimație de muncă pentru a-și motiva deplasare. Pe timpul zilei, spune președintele, cei nevaccinați vor avea ”o sumedenie de restricții” care vor fi anunțate în cursul zilei de luni de către Guvern.

Cine a participat la ședință

Administrația Prezidențială informează că președintele Klaus Iohannis a avut o ședință de lucru care a început la ora 17:30. La ședință au participat premierul Florin Cîţu, ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, ministrul interimar al Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.

Şedinţa de lucru a avut loc în contextul în care, în ultimele doua zile, s-a înregistrat un număr mare de cazuri noi de COVID-19 şi un număr mare de decese la pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2.

Bilanț COVID-19, 20 octombrie

Până astăzi, 20 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.503.422 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 6.369 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.275.351 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 17.158 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 266 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până astăzi, 43.039 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 19.10.2021 (10:00) – 20.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 423 de decese (232 bărbați și 191 femei), dintre care 9 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Bihor, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 423 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă  10-19 ani, 2 la categoria de vârstă 30-39 ani, 17 la categoria de vârstă 40-49 ani, 45 la categoria de vârstă 50-59 ani, 117 la categoria de vârstă 60-69 ani, 146 la categoria de vârstă 70-79 ani și 95 la categoria de vârstă peste 80 ani.

379 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 25 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 19 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Au fost raportate 9 decese anterioare intervalului de referință, survenite 2 în luna septembrie 2021 și 7 în luna octombrie 2021, în județele Bacău, Brașov, Constanța, Galați, Maramureș, Neamț și Timiș.

Din totalul de 423 de pacienți decedați, 390 erau nevaccinați și 33 vaccinați. Cei 33 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 50 și 80 de ani. 32 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități.