Grupul Volkswagen va furniza unei micuţe insule din Grecia vehicule electrice, puncte de încărcare și servicii ecologice de car sharing.

CEO-ul Volkswagen, Herbert Diess, și ministrul adjunct de externe al Greciei, Konstantinos Fragogiannis, au semnat deja un memorandum de înțelegere, cu ocazia unui eveniment virtual organizat pentru proiectul de pe insula Astypalea, cea mai vestică insulă a arhipelagului Dodecanez, la vest de Kos, în Marea Egee.

Destinație turistică populară

Grecia s-a bazat multă vreme pe cărbune, însă premierul grec Kyriakos Mitsotakis s-a angajat să promoveze utilizarea energiei regenerabile.

”Cred cu tărie în parteneriate. Guvernele nu o pot face singure, iar sectorul privat nu reprezintă un răspuns pentru toate întrebările”, a declarat Mitsotakis, care s-a alăturat evenimentului.

Astypalea, o destinație turistică populară cu 1.300 de locuitori, are în prezent un serviciu de transport public foarte limitat, cu doar două autobuze, iar cererea de energie este satisfăcută aproape în totalitate de combustibilii fosili.

Proiectul, care va dura inițial şase ani, va vedea o parte din serviciul de închiriere a vehiculelor din insulă transformându-se într-un serviciu de ride-sharing pentru vehiculele electrice și scutere.

”Mobilitate cu impact climatic zero”

Vehiculele comerciale și cele din sectorul public vor fi transformate şi ele în vehicule electrice. În total, proiectul implică înlocuirea a aproximativ 1.500 de vehicule cu motor cu combustie cu aproximativ 1.000 de vehicule electrice, scrie ILSOLE24ORE.

Volkswagen își va instala încărcătoarele Elli în întreaga insulă pentru a asigura 230 de puncte de încărcare private și mai multe puncte de încărcare publice. Termenii financiari ai acordului nu au fost dezvăluiți.

”Obiectivul nostru pe termen lung este o mobilitate cu impact climatic zero pentru toată lumea. Iar prin proiectul Astypalea, vom explora deja de astăzi cum să realizăm această viziune”.

Astypalea face parte din arhipelagul insulelor Dodecaneza, fiind cea mai vestică dintre acestea.

Se află la 117 mile marine de Atena(Pireu) și 23 mile marine de Kos, are o suprafață de 97 km pătrați , 114 km pătrați împreună cu insulițele înconjurătoare și o populație de aproximativ 1500 de locuitori.