Vladimir Putin a lăudat luni, 7 decembrie, amploarea legăturilor dintre Moscova şi Teheran. Potrivit președintelui rus, relațiile dintre cele țări „se dezvoltă foarte bine”, cu „mari proiecte de infrastructură” comune.

Vladimir Putin a salutat cooperarea dintre Moscova şi Teheran

De asemenea, șeful de la Kremlin a salutat și cooperarea în sectorul energiei, dar și în „aproape toate domeniile”.

„Anul trecut schimburile noastre comerciale au crescut cu 20% şi am obţinut rezultate bune”, a mai spus Putin, punctând că este vorba despre o balanţă comercială pe care a estimată-o la 5 miliarde de dolari, conform AFP.

Potrivit președintelui rus, Moscova şi Teheran urmează să semneze un acord privind crearea unei zone de liber-schimb între Iran şi Uniunea economică eurasiatică. Acest lucru ar urma să se întâmplă „chiar ultimele zile ale lunii decembrie”.

Amintim că Uniunea economică eurasiatică se află sub egida Rusiei şi conține foste republici sovietice.

Președintele rus a fost primit cu onoruri în Emiratele Arabe Unite

Amintim că anunțul a venit după ce președinte rus a fost primit cu onoruri, în urmă cu o zi, în Emiratele Arabe Unite (EAU). În urma întâlnirii cu Ebrahim Raisi, acesta a fost invitat și în Arabia Saudită.

Președintele rus a acceptat categoric invitația, fără a indica deocamdată o dată pentru o astfel de deplasare.

„Constatăm că interacţiunea cu ţara prietenă Rusia a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani”, a declarat Ebrahim Raisi, a cărui ţară este acuzată că furnizează drone kamikaze şi alte tipuri de armament Moscovei pentru ofensiva acesteia în Ucraina, potrivit sursei menționate.

Cei doi preşedinţi au evidenţiat progresele înregistrate în relaţiile bilaterale dintre Rusia şi Iran. Totodată, şi-au exprimat hotărârea de a le aprofunda.

„Este foarte important pentru noi să facem un schimb de opinii cu privire la situaţia regională, în special despre situaţia din Palestina”, a mai spus Putin.

În acest context, preşedintele iranian a lansat un nou apel la „încetarea bombardamentelor (n.red. israeliene) cât mai repede posibil”.

„Această chestiune este astăzi o problemă nu doar pentru regiunea noastră, ci şi pentru întreaga umanitate”, a adăugat el, potrivit sursei menționate.

Acuzațiile nu s-au încheiat aici. Raisi a susținut apoi că operaţiunea militară israeliană în Gaza constituie un „genocid” şi o „crimă împotriva umanităţii”. Mai mult, el a dat vina pe Occident și SUA pentru situație.