Președintele rus Vladimir Putin a luat parte, miercuri, la emisiunea „Linia directă”, o sesiune anuală de întrebări și răspunsuri. Liderul rus a lansat o serie de apeluri adresate cetățenilor cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, mai ales în contextul în care Rusia se confruntă în prezent cu o creștere vertiginoasă a numărului de noi infectări și decese legate de Covid-19, potrivit Europa Liberă.

Vladimir Putin a răspuns în direct la întrebări

La emisiunea televizată, cunoscută sub numele de „Linie directă”, Vladimir Putin a spus că speră că țara va evita un „lock down” la nivel național și că autoritățile nu vor fi obligate să impună vaccinarea obligatorie, chiar dacă Rusia în prezent are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare în rândul marilor națiuni industriale.

Se pare că mulți nu au încredere în vaccinare, însă nici în autoritățile care-i îndeamnă să se vaccineze. Situația este și mai complicat, în condițiile în care Rusia a fost prima țară din lume care a omologat, la nivel național, un vaccin anti-Covid, Sputnik V.

Situație complicată în Rusia din cauza COVID-19

Pe 29 iunie, autoritățile sanitare au raportat aproape 21.000 de noi infecții și 652 de decese, un nou record zilnic de mortalitate pentru țară. În total, peste 135.000 de decese legate de COVID-19 au fost înregistrate în Rusia de la începutul pandemiei, în timp ce Kremlinul a fost obligat să recunoască că s-a ratat ținta ca până în această vară să fie vaccinată 60% din populație.

În deschiderea emisiunii, Putin a declarat că s-a vaccinat cu Sputnik V dar că nu a povestit pentru că nu a vrut să influențeze alegerea pe care o fac oamenii.

„Este bine ca lumea să creadă în experți, nu în figuri publice”, a spus Putin, despre care de mult se specula dacă este deja vaccinat și cu ce vaccin anume.

Sursă foto: Dreamstime