"Este interzis să se cultive plante şi să se crească animale al căror program genetic a fost modificat cu ajutorul ingineriei genetice şi care conţin material genetic (…), cu excepţia cultivării şi creşterii pentru expertize şi experimente ştiinţifice", menţionează legea publicată în baza de date oficială a documentelor juridice emise de autorităţile ruse.

De asemenea, legea autorizează guvernul rus să interzică importul de organisme modificate genetic, la finalul unei perioade de monitorizare a impactului acestora asupra fiinţelor umane şi mediului, potrivit aceleiaşi surse.

Importatorii de organisme modificate genetic vor fi supuşi unei proceduri speciale de certificare, mai scrie în document.

Legea prevede amenzi cuprinse între 10.000 ruble – 140 de euro şi 500.000 – 7.000 de euro pentru utilizarea OMG în încălcarea normelor şi condiţiilor autorizate cu începere de la 1 iulie 2017.

Rusia a introdus în 2014 un moratoriu asupra certificării de către autorităţi a organismelor modificate genetic care va rămâne în vigoare până în iulie 2017. AGERPRES