Criza prin care trecem a afectat o mulțime de businessuri, iar în acest nou episod, Robert Turcescu l-a invitat pe fondatorul Vego să vorbească despre strategiile practice și conforme cu piața românească pentru adaptarea la noul context și, mai ales, pentru managementul pierderilor și al reorganizării rapide și eficiente a afacerii, astfel încât afacerea să se mențină în viață.

În ultimii aproape 2 ani de zile, antreprenorii, indiferent de domeniul de activitate, au identificat o mare problemă cu privire la criza epidemiologică: nu mai există predictibilitate. Această piedică în activitatea lor a cauzat, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, blocaje în activitatea lor. Aici vorbim despre logistică, despre organizare și mulți alți factori ce influențează afacerile în ziua de astăzi. Ce ar trebui să faci?

„Trebuie să aduni mai multe informații, să faci mai multe calcule. Dar, la un moment dat, când ai foarte  multe necunoscute, nu mai poți să procesezi. Ai două necunoscute, ai ecuația cu două necunoscute. Dacă ai trei necunoscute, încă poți să o rezolvi. Dacă ai 4, 5, 6 lucruri care se schimbă în fiecare zi, ești într-o zonă de risc crescut. Îți asumi că a crescut riscul pentru afacerea ta. Și nu ai ce face, pentru că nu te poți duce în altă piață. Nu poți spune că a crescut riscul în România, mă mut în Bulgaria. A crescut riscul peste tot, la nivel mondial”, explică Virgil Profeanu, fondatorul VEGO Holdings.

Măsurile ce trebuie luate pentru eficientizarea activității companiei

În timp de criză, antreprenorul trebuie să fie pregătit să ia măsuri. Aici ne referim la restructurări, la micșorări de buget sau la adaptare sub un nou format. VEGO Holdings nu a trecut printr-un astfel de proces în ultimii doi ani. Virgil Profeanu a transmis că în timpul crizei actuale, companiile pe care le conduce au angajat personal nou: „Din fericire, abordarea noastră este pluridisciplinară. Vedem lucrurile macro, de sus, și nu doar proiectăm: facem dezvoltare de software. Îmbinând cele două, ai avantaje competitive.”

Un alt subiect pe care Robert Turcescu și Virgil Profeanu l-au dezbătut a fost educația. Problema sistemului educațional și a absorbției de tineri în câmpul muncii este una mult discutată la noi în țară. Antreprenorul este de părere că în România există foarte mult potențial, doar că nu există cadrul necesar pentru ca talentele să fie fructificate. El a dat exemplul românilor care pleacă din țară și indiferent de specializare, ajung să fie asimilați de sistemul economic în care migrează. Ei ajung să profeseze fără problemele pe care le aveau în țară, deoarece există un context social și economic foarte bine fundamentat. „Ne lipsește cadrul. Trebuie să învățăm să creăm spațiul în care să acționeze oamenii. Avem oameni foarte deștepți, foarte buni, foarte vrednici. Avem cadrul în care suntem respectați, răspundem ca atare. Dacă știm să creăm cadrul în care să-i ajutăm să se dezvolte pe cei de lângă noi, ei se vor dezvolta.”, conchide Virgil Profeanu

Virgil Profeanu a fondat Vego Holdings în anul 2000 pe baza unei viziuni clare. Împreună construim viitorul. Până în prezent, peste 1.000 de angajați și colaboratori au contribuit la tot ceea ce înseamnă tradiția Vego și împreună construim proiecte de la idee la cheie pe baza unei infrastructuri unice de inteligență artificială integrate într-un sistem intraprenorial fondat pe trei axe: multidisciplinarism, pluridisciplinrism și transdisciplinarism. Conformația nativă a antreprenorului este multidisciplinară, de aceea și transferul acestei viziuni asuprea companiei Vego, una dintre afacerile românești de anvergură, a fost firească. Antreprenor, om de artă, teolog, susținător al zonei CSR pentru protejarea mediului înconjurător, Profeanu rămâne loial progresului constant, precum și al soluțiilor inteligente și utile.