Luni, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis în total trei avertizări, constând în două alerte de cod galben și o alertă de cod portocaliu. Aceste avertizări se referă la scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, precum și la potențialul de viituri rapide pe râurile mici, care ar putea avea efecte de inundații locale. În plus, există posibilitatea creșterii debitelor și nivelurilor, inclusiv potențiale depășiri ale cotelor de apărare, în special în județele Bihor, Arad, Hunedoara, Timiș, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Dolj, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Olt, Constanța și Tulcea.

Printre bazinele specifice afectate de aceste alerte se numără Crișul Negru, Crișul Alb, Mureș, Bega Veche, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Dunărea (amonte de confluența cu râul Desnățui), Desnățui, Jiu, Olt și râurile din Dobrogea.

În cazul avertizării de cod portocaliu, aceasta va fi în vigoare luni, între orele 13:00 și 24:00, în bazinul hidrografic Pogăniș, situat în aval de râul Ohabița și în amonte de lacul de acumulare Cadar Duboz, în județul Caraș-Severin.

Alte alerte de tip cod galben în România

Au fost emise alerte de cod galben pentru următoarele perioade și bazine hidrografice:

1. De luni, ora 13.00 până marți, ora 10.00:
– Bazinul hidrografic Pogăniș (afluent al râului Timiș) – bazinul amonte al lacului de acumulare Cadar Duboz (județul Caraș-Severin).

2. Luni de la ora 13:00 la 24:00:
– Bazinul hidrografic Crișul Negru – bazinul amonte al S.H. Șuștiu și afluenții din sectorul aval al S.H. Șuștiu (județele: Bihor și Arad).
– Bazinul hidrografic Crișul Alb – bazinul amonte al S.H. Vața de Jos și afluenții din sectorul aval al S.H. Vața de Jos (județele: Hunedoara și Arad).
– Bazinul hidrografic Mureș – afluenții din sectorul aval al S.H. Gelmar (județele: Hunedoara și Arad).
– Bazinul hidrografic Bega Veche – bazinul superior și afluenții din bazinul mijlociu și inferior (județele: Timiș și Arad).
– Bazinul hidrografic Bega – bazinul amonte al S.H. Făget și afluenții sectorului aval al S.H. Făget – amonte de S.H. Remetea (județul Timiș).
– Bazinul hidrografic Timiș – bazinul amonte al S.H. Teregova și afluenții din sectorul aval al S.H. Teregova – amonte de confluența cu râul Pogăniș (județul Timiș).
– Bazinul hidrografic Bârzava – bazinul amonte al S.H. Moniom și afluenții din sectorul aval al S.H. Moniom.
– Bazinul hidrografic Caraș – bazinul superior și afluenții din bazinul mijlociu și inferior.
– Bazinul hidrografic Nera – bazinul superior și afluenții bazinului mijlociu și inferior (județele: Caraș Severin și Timiș).
– Bazinul hidrografic Cerna – bazinul superior și afluenții bazinului mijlociu și inferior (județele: Gorj și Caraș Severin).
– Bazinul hidrografic Dunăre – afluenți mici în amonte de confluența cu râul Desnățui (județele: Caraș Severin, Mehedinți și Dolj).
– Bazinul hidrografic Desnățui (județele: Mehedinți și Dolj).
– Bazinul hidrografic Jiu – afluenții din aval de S.H. Sadu – amonte de S.H. Rovinari (județul Gorj).
– Bazinul hidrografic Motru – bazinul amonte de S.H. Târmigani și afluenții din sectorul aval de S.H. Târmigani (județele Gorj și Mehedinți).
– Bazinul hidrografic Gilort – bazinul superior și afluenții din bazinul mijlociu și inferior (județul Gorj).
– Bazinul hidrografic Olt – afluenții sectorului aval confluență cu râul Cibin (județele Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeș, Olt și Dolj).
– Râurile din Dobrogea (județele Constanța și Tulcea)

În aceste perioade și în bazinele hidrografice menționate, trebuie să se manifeste prudență din cauza impactului potențial al scurgerilor crescute, al inundațiilor rapide și al nivelurilor ridicate ale apelor.

Fenomenele vor avea o intensitate mai mare între orele 16:00 și 22:00

Alerta hidrologică se concentrează în primul rând pe apariția unor scurgeri notabile pe versanți, torenți și cursuri de apă, precum și pe potențialul de producere a unor viituri rapide pe râurile mici care pot duce la inundații localizate. Aceste fenomene sunt așteptate să aibă o probabilitate și o intensitate mai mare într-un anumit interval orar în această luni, între orele 16:00 și 22:00. Zonele afectate includ unele râuri mici din județele Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin.