Cutremurul de joi din Marea Egee, care a produs victime în Turcia, fiind resimțit puternic și în Grecia, stârnește îngrijorare și în România.

Mai ales că cinci cutremure s-au produs în noaptea de joi spre vineri, la un interval de câteva ore, în zona seismică Vrancea și în Vaslui. Cel mai puternic seism a avut magnitudinea 4.2 pe scara Richter.

Vor fi multe cutremure din acestea mici

În acest context, cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului de Fizică Pamântului, susține că nu avem de ce să ne îngrijorăm de numărul de cutremure care se vor produce în următorii ani.

”Aceste cutremure de suprafață, din zona Vrancea, din care face parte și județul Vaslui, nu sunt periculoase. Oricum am mai declarat că nu ne putem aștepta la un cutremur mare în România până în 2040.

Vor fi multe cutremure din acestea mici, am mai avut acum câteva săptămâni și o să mai avem. Nu au nici o relevanță, deoarece cutremurele vrâncene sunt periculoase când au 7- 8 grade pe scara Richter.”, a explicat Mărmureanu, conform gandul.ro.

De asemenea, el a explicat vineri, într-o intervenție televizată, că România se află pe altă placă tectonică decât cea de sub Marea Egeea, iar cutremurul din acea zonă nu va afecta în niciun fel țara noastră.

România, ţară cu potenţial seismic ridicat

”În România sunt cutremure mici foarte multe, care pleacă din Vrancea, începând de la Botoșani și până la Turnu Severin, deci nu înseamnă că este vreun cutremur din vreo zonă separată ca Vaslui, tot din zona Vrancea vine.

Așa că vasluienii pot sta liniștiți, că nu este nimic grav”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu, conform sursei citate.

Trebuie precizat că de la începutul lunii octombrie, în România au avut loc 36 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,2 pe Richter.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INFP apreciază că România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100.

Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv, susține INFP.