Vești proaste pentru români. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni dimineaţa, atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă în patru judeţe din sud şi est, dar şi de vânt puternic în cinci judeţe situate în nordul, centrul şi estul ţării.

Astfel, potrivit meteorologilor, până la ora 10:00, în judeţul Argeş, localităţile: Curtea de Argeş, Bascov, Băiculeşti, Albeştii de Argeş, Mălureni, Merişani, Budeasa, Tigveni, Şuici, Cocu, Valea Danului, Uda, Ciofrângeni, Băbana, Valea Iaşului, Cepari, Cotmeana, Sălătrucu, Morăreşti, Drăganu, Cicăneşti şi Poienarii de Argeş, precum şi în Olt şi Dolj se va semnala ceaţă ce determină reducerea vizibilităţii, local, sub 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri.

În același timp, până la ora 9:00, ceaţa va persista şi în zona joasă a judeţului Neamţ.

De asemenea, până la ora 11:00, se vor semnala intensificări ale vântului, ce vor atinge la rafală 55 – 65 km/h, în judeţul Sibiu, localităţile: Sibiu, Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, Şelimbăr, Turnu Roşu, Sadu şi Boiţa, iar până la ora 9:00, în zona de munte a judeţelor Suceava şi Neamţ, la peste 1.800 de metri, vântul va avea viteze la rafală de 90 – 100 km/h.

De menționat este faptul că, în următoarea oră, în zonele montane din judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud se vor semnala intensificări ale vântului care la rafală vor depăşi 80-90 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada.

Cod portocaliu de viscol

În același timp, luni dimineață, ANM a emis mai multe avertizări Cod portocaliu de vânt puternic şi ninsoare pentru zonele montane din zece judeţe situate în centrul, sudul şi sud-vestul ţării. Una dintre avertizări a expirat la ora 8:00.

Potrivit meteorologilor, până la ora 8:00, în zona de munte a judeţelor Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Gorj, Vâlcea, Caraş-Severin şi Hunedoara, la peste 1.800 de metri altitudine, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de peste 120 – 130 km/h, dar şi ninsoare.

De asemenea, tot până la aceeaşi oră, în zonele montane din judeţele Alba, Braşov şi Sibiu, vântul va depăşi la rafală 120 km/h, viscolind zăpada şi determinând scăderea semnificativă a vizibilităţii.

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore.