Victor Rebengiuc a vorbit despre clipele trăite în timpul Revoluției din 1989. Marele actor, în vârstă de 90 de ani, a spus care a fost rolul lui în timpul acelui moment important din istoria țării noastre.

Victor Rebengiuc a trăit clipe de-a dreptul emoționante

Marele actor s-a aflat printre puținii care s-au adresat mulțimii adunate în fața Județenei de Partid, cunoscută acum ca Instituția Prefectului. Rolul lui a fost unul important, deoarece era foarte apreciat de români, pentru rolurile sale din cinematografie și din teatru.

Totuși, acesta a dat dovadă de modestie. Marele actor spune că a fost „un simplu martor”.

„Am fost un simplu martor al acelui moment revoluționar la Cluj, nu am avut nici o participare esențială. Eu locuiam în acele zile la Victoria, alături de Județeana de Partid. În seara de 21 (n.red. decembrie 1989) urma să avem premiera. Am auzit după-masa stând la hotel înainte de spectacol niște împușcături, am vorbit cu Mariana, nevasta mea, care lucra și ea în piesă, zice ”sunt porumbei pe tablă”. Dar mai târziu am auzit din nou și am spus că e treabă serioasă, am coborât din cameră.

Exista un grup de tineri care făceau un circuit, prin fața Județenei de partid, mergeau prin piața unde e statuia lui Matiaș Corvin, pe la Doina Cornea pe acasă și reluau circuitul, și strigau în fața Județeni de partid ”Jos Ceaușescu, jos Ceaușescu!”. Noi ne-am dus la teatru că se făcuse ora să mergem, am înconjurat teatrul dar erau închise toate ușile, nimeni nu răspundea, băteam în ele. Ne-am întors la hotel și am așteptat. După ce grupul de tineri a trecut din nou pe lângă, probabil cînd au ajuns în piața Avram Iancu am auzit împușcături. Atunci au și murit unii dintre tinerii care erau acolo”, a relatat actorul, conform Actual de Cluj.

Marele actor spune că a plâns de bucurie

În clipele respective, spune Victor Rebengiuc, oamenii plângeau de bucurie. La balconul de la Județeana de partid, a spus că „s-a dus Ceaușescu”. Oamenii sperau atunci să vină „ceea ce așteptam și așteptăm și acum”.

Printre aceștia s-a aflat și el. Actorul spune că nu s-a putut abține.

„Nu am avut nimic de făcut, nu cunoșteam lume, nu cunoșteam pe nimeni. S-a spus la un moment dat să se împartă arme și m-am opus, e cel mai periculos lucru să-i dai unui civil armă. La balconul de la Județeana de partid am spus și eu că s-a dus Ceaușescu, s-au schimbat timpurile, o să vină ceea ce așteptam noi să vină și așteptăm și acum. Lumea era jos, se uita la balcon. Le-am transmis că am scăpat în sfârșit de toată nebunia aia comunistă, urmează altă epocă, să muncim, aveam speranțe. Eram înnebunit de bucurie și de nerăbdare, abia așteptam să ajung la București să văd ce se întâmplă. Eu eram o persoană cunoscută, persoană publică. Oamenii m-au luat, ”hai domne sus să vă vadă”, dar nu mai știu cine m-a chemat. Era un val, o nebunie întreagă.  Unii plângeau de bucurie, cum am plâns și eu de bucurie. Dar am fost un simplu martor al acelui moment revoluționar la Cluj, nu am avut nici o participare esențială”, a mai spus acesta.

Actorul spune că a fost un simplu martor al momentului istoric

Actorul spune că a fost un simplu al momentului istoric. Clipele erau de-a dreptul haotice, spune el, iar el nu înțelegea atunci ce se întâmplă. Ulterior, în seara de 22, acest a plecat cu trenul deoarece avea spectacol la București în ziua următoare.

„Nu am avut o contribuție, am fost martor, am trăit acolo acest moment. A venit peste mine grămadă, neașteptat. Nu eram prevenit de ce va urma. Nu știam că între timp se întâmplase la Timișoara ce se întâmplase, habar nu aveam, nu aveam radio la mine. Și a fost o surpriză totală tot ce s-a întâmplat. Evident că eram foarte uimit, buimac, nu înțelegeam ce se întâmplă, dar era un lucru pe care-l așteptam cu toții. Noi în seara de 22 am plecat cu trenul pentru că în 23 aveam spectacol la București, dar nici acolo nu s-a întâmplat. Asta a fost aventura noastră revoluționară”, a completat acesta.