Ce face Victor Ponta de când nu mai este politician? Aflat în platoul emisiunii România9, difuzată la TVR 1, fostul premier a fost întrebat ce face de când nu mai activează pe scena politică din România.

Acesta a răspuns râzând că ”se apucă de muncă”.

Fostul premier a adăugat apoi că nu s-a născut politician și nici nu intenționază să moară cu acest titlu. Victor Ponta a scos la ivală faptul că i s-a spus de multe ori ”hai să lucrezi cu noi”, însă a refuzat.

“Nu m-am născut politician, nu intenţionez să mor politician. Lucrez în afara ţări. Sunt mulţi oameni care mi-au spus de-a lungul timpului ‘Hai să lucrezi cu noi!’. Nu am voie, sunt parlamentar, sunt în incompatibilitate.’ Acum mi-au zis că am voie”, a declarat Victor Ponta la emisiunea România9 de la TVR.

Menționăm că fostul premier nu a precizat cu exactitate unde lucrează, însă a precizat că merge la muncă ”dincolo de Giurgiu”.

Ce face Victor Ponta de când nu mai este politician? Cariera politică a fostului premier

Victor Ponta a intrat în politică în 2001 la invitația lui Adrian Năstase, căruia i-a fost asistent la catedra de Drept Internațional Public.

Adrian Năstase i-a remarcat curajul politic și i-a propus un rol în Guvernul României: șef al Corpului de Control al Guvernului. Tot Adrian Năstase i-a fost și coordonator al lucrării de doctorat, terminată în 2003.

În noiembrie 2003 a fost ales președinte al Tineretului Social Democrat, funcție pe care a ocupat-o până pe 18 noiembrie 2006.

În iulie 2003 a devenit vicepreședinte al Partidului Social Democrat (PSD). A îndeplinit această funcție până în 10 iulie 2004, când a avut loc o restructurare în PSD, prin suspendarea delegației permanente și înființarea unui Birou Coordonator.

Cu acest prilej, Adrian Năstase a declarat că activitatea lui Ponta de finalizare a negocierilor de integrare este foarte importantă.Pe 10 decembrie 2006, la congresul PSD, a fost reales vicepreședinte al acestui partid.

A candidat pentru președinția PSD

În februarie 2010, Victor Ponta a candidat la președinția Partidului Social Democrat, cu un mesaj de înnoire, dinamizare și regăsire a identității social-democrate a partidului și a fost ales noul lider al formațiunii.

Acesta a mai ocupat funcția de secretar de stat, șeful șeful Corpului de Control al Guvernului. Ulterior, în urma unor restructurări ale Guvernului, acesta a devenit ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanțare internațională și urmărirea aplicării acquis-ului comunitar.

În 2004, Victor Ponta a devenit unul dintre cei mai tineri parlamentari români, fiind ales membru al Camerei Deputaților.

În urma căderii Guvernului Ungureanu, ca rezultat al adoptării moțiunii de cenzură propusă de Uniunea Social-Liberală, în luna mai 2012, Victor Ponta a fost învestit în funcția de prim-ministru al României și în fruntea guvernului, devenind astfel cel mai tânăr prim-ministru din Europa.

Acesta și-a dat demisia din funcția de premier în urma incendiului de la Colectiv.

Sursă foto: Inquam Photos / Liviu Chirica