Persoanele care obișnuiesc să își achiziționeze produse online din China, Marea Britanie, SUA sau alte țări care nu sunt membre ale UE, vor scoate mai mulți bani din buzunar. Mai exact, acestea vor fi nevoite să plătească TVA pentru toate bunurile comerciale care sunt livrate în România, inclusiv pentru cele cu valoare mai mică de 10 euro.

Noua regulă este valabilă incusiv pentru bunurile. comandate înainte de data e 1 iulie 2021, dar sosite în România după această dată. De menționat este faptul că până acum se percepea TVA doar pentru produsele care depășeau 10 dolari.

Acum însă, începând cu data de 1 iulie, orice produs comandat de pe site-urile țărilor care nu sunt membre UE va fi plătit alături de un TVA de 19%, dar și o taxă poștală de prezentare la vamă de 8 lei pentru cei care ridica acel colet de la sediile postale.

Cât vor plăti în plus cumpărătorii

Astfel, persoanele care vor merge la oficiile poștale pentru a-și ridica produsele comandate vor plăti, pe lângă prețul coletului TVA-ul, dar și taxa poștală de prezentare la vamă, lucru care s-ar putea să nu fie pe placul cumpărătorilor.

Un exemplu îl reprezintă un produs care valorează 40 de lei pe un site din China sau din alt stat care nu este membru al UE. Pentru acest tip de pachet, o persoană va plăti în plus 7 lei și 60 de bani + taxa poștală de prezentare la vamă, de 8 lei.

Mai exact, începând cu data de 1 iulie, același produs de 40 de lei va costa 55 lei și 60 de bani.

De menționat este faptul că, Uniunea Europeană a decis implementarea unor noi reguli de TVA în ceea ce privește comerțul online. Astfel, de la data de 1 iulie 2021, orice bun important în UE va fi supus TVA.

Există totuși și o serie de excepții. Este vorba despre bunurile fără caracter comercial expediate de la o persoană fizică către altă persoană fizică, având o valoare de până la 45 EUR.