Potrivit Reuters, Zhong Nanshan, principalul consilier medical al guvernului chinez, a declarat că pandemia de coronavirus este probabil să se încheie în iunie.

“Multe dintre cazurile importate în China sunt pacienţi asimptomatici, iar rata de reinfectare în rândul pacienţilor care s-au vindecat este redusăŢ, a precizat în cadrul unei conferinţe de presă, epidemiologul în vârstă de 83 de ani, cunoscut pentru contribuţia sa la combaterea epidemiei de Sindrom Acut Respirator Sever (SARS) din 2003.

Expertul a declarat, la sfârşitul lunii februarie, că ţara sa este încrezătoare că va ţine focarul de coronavirus sub control până la sfârşitul lunii aprilie. Potrivit Agerpres, Zhong Nanshan a precizat la acea vreme că unele prognosticuri ale experţilor din străinătate, potrivit cărora China va înregistra peste 160.000 de contagieri, “nu au luat în calcul intervenţia guvernului chinez”.

“Echipa noastră a prognozat aproximativ 70.000 de pacienţi infectaţi cu acest virus. Am prezentat aceste cifre unei publicaţii internaţionale, dar documentul nu a fost acceptat”, a spus el.

China a anunţat joi că a depăşit vârful epidemiei. ”În linii mari, vârful epidemiei a trecut în China”, a declarat Mi Feng, purtător de cuvânt al Comisiei Naţionale de Sănătate. ”Creşterea numărului de cazuri noi se reduce”, a spus el.

Conform cifrelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în China au fost confirmate 80.980 de cazuri şi 3.173 decese. De la izbucnirea epidemiei cu noul coronavirus, au fost înregistrate la nivel mondial 124.518 cazuri confirmate şi 4.607 decese în 118 ţări şi teritorii, conform informaţiilor actualizate de OMS.