Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a dat startul campaniei ”Donează plasmă, salvează viață!”, o campanie prin intermediul căreia oamenii care s-au vindecat de Covid-19 și acceptă să doneze plasmă pentru cei bolnavi în prezent, vor primi un stimulent de 1000 de euro.

”Start proiect ”DONEAZĂ PLASMĂ, SALVEAZĂ VIAȚĂ”!

Lansez astazi platforma online dedicată acestui proiect prin care incurajam donarea de plasma de la persoanele vindecate de Covid 19, care ii salveaza pe pacientii cu forme severe. Donatorii fac acest gest umanitar din suflet dar noi ii ajutam prin stimulentul de 1000 de euro sa-si cumpere alimente si vitamine/minerale necesare refacerii organismului.

Prioritatea mea au fost si sunt oamenii, iar in aceasta perioada fiecare dintre noi trebuie sa aiba grija de cei bolnavi, mai mult ca niciodata.

Acest proiect inseamna, de fapt, speranta si putere. Speranta pentru cei bolnavi ca au sansa sa se insanatoseasca. Putere pentru cei care au trecut prin aceasta maladie si care gasesc in ei forta de a face bine celorlalti, dar si pentru propria recuperare.

Sa fim aproape unii de altii! Este tot ce conteaza!”, arată Gabriela Firea.

Pe data de 13 august a acestui an, Consiliul General al Capitalei a adoptat proiectul „Donează plasmă, salvează viaţă”, prin care se acordă un stimulent financiar în valoare de aproximativ 1.000 de euro, echivalent în lei, sub formă de tichete, prin care donatorii îşi pot achiziţiona mâncare şi vitamine pentru revigorarea organismului.

Programul se adresează unui număr de 500 de beneficiari cu domiciliul stabil sau viză de reşedinţă în Bucureşti, obţinută cu cel puţin 6 luni înainte de depunerea cererii de aplicare în proiect. Bugetul proiectului este de 2,4 milioane de lei.

„Soluţie salvatoare la două zile distanţă! Pacienţii cu forme grave de COVID-19 au nevoie urgenţă de transfuzii cu plasmă de la pacienţii vindecaţi, care au dezvoltat anticorpi. Cei aproape 30 000 de pacienţi trecuţi prin infecţia Sars-Cov2 ar putea să-i salveze pe cei care au forme mai dificile. Toate ţările din lume duc o bătălie acerbă pentru a salva cât mai multe vieţi. S-au creat, deja, programe naţionale pentru stimularea donării de plasmă. În România, din păcate, nu există un astfel de program concret. Doar lamentările Ministerului Sănătăţii că pacienţii vindecaţi nu prea vor să doneze (până în 400 au donat, din 30 000 vindecaţi)”,scria pe Facebook Gabriela Firea în urmă cu câteva săptămâni.