Statul român a plătit în ultimii 13 ani peste 2 miliarde de euro, „o taxă pe prostie” pentru revendicările antreprenorilor care s-au înscris la licitaţii pentru construcţia de autostrăzi şi drumuri, e declarat marţi ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

“De foarte multe ori, angajaţii din Minister sunt puşi în situaţia în care antreprenorul, în loc să urmărească implementarea proiectului, în unele situaţii urmăreşte cum să câştige mai mulţi bani fără să muncească. Atunci apar acele revendicări, unde România este în topul listei la nivel european.

România a plătit din 2007 până în prezent peste 2 miliarde de euro revendicări. Eu o numesc «taxă pe prostie», pe prostia autorităţilor, în condiţiile în care tu pierzi procese la Curtea de Arbitraj de la Paris, în instanţă, cu antreprenorul şi plăteşti aceste revendicări, bani pe care nu i-a semnat în momentul în care a încheiat contractul. În schimb, suntem obligaţi, ca şi stat, să plătim aceşti bani atât pe lucrările rutiere, cât şi pe cele din infrastructura feroviară”, a afirmat Lucian Bode la Digi24.

Oficialul din Guvern a spus că pe 7,8 kilometri din Autostrada Moldovei s-ar putea circula până la sfârşitul lui 2020, mai precis pe breteaua spre Oneşti. Motivul pentru care nu se circulă pe o porţiune mai mare îl reprezintă „procedurile de finalizare în acord cu reglementările europene”, a explicat acesta la Digi24.

Ministrul Transporturilor a promis, săptămâna trecută, că, până la sfârşitul anului, vor fi peste 550 de km de autostradă şi drumuri expres pentru care sunt semnate contractele de proiectare şi execuţie.

O nouă porțiune de autostradă, dată în folosință în toamnă

În curând, românii vor putea circula pe o nouă porţiune a Autostrăzii Transilvania. Vineri, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunţat că, începând cu luna septembrie, se va putea circula pe o porţiune de 25 de km din Autostrada Transilvania.

„Astăzi lucrăm pe aproximativ 240 de km de autostrăzi, drumuri expres, variante ocolitoare. Până la sfârşitul anului, credem că vom reuşi să dăm ordinele de începere efectivă a lucrărilor pe încă 60-70 de km de autostrăzi, drumuri expres, variante ocolitoare, ceea ce ar însemna ca în anul 2020 să se lucreze efectiv pe şantierele din România pe aproximativ 300 de km.

Vă asigur că, în acest an, Autostrada Transilvania va avea daţi în trafic 25 de km de autostradă în luna septembrie. Pot să afirm cu toată responsabilitatea acest lucru, pentru că cei 5,5 km între Biharia şi Borş sunt recepţionaţi, iar cei 18 km, plus descărcarea de la Cheţani, sunt în proporţie de 98-99% finalizaţi. Aşadar, la începutul lunii septembrie vom circula pe încă 25 de km de autostradă din Autostrada Transilvania”, a precizat ministrul Lucian Bode, aflat la Satu Mare.