Elevii din zonele carantinate se vor putea deplasa la unităţile de învăţământ la care învaţă din afara localităţii carantinate pentru a participa la simularea examenelor naţionale, potrivit unei adrese a şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Având în vedere faptul că în perioada 22 – 31 martie se desfăşoară simulările pentru evaluările naţionale 2021 şi examenele naţionale de Bacalaureat, vă menţionăm faptul că deplasarea elevilor în vederea participării la simulările pentru examenele naţionale este circumscrisă altor motive justificate din ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de urgenţă privind instituirea carantinei zonale şi reprezintă o excepţie de la măsura interzicerii circulaţiei persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei în interiorul şi în afara zonei carantinate”, se arată în document.

Potrivit sursei citate, adresa va fi comunicată de către toate centrele judeţene şi al municipiului Bucureşti de coordonare şi conducere a intervenţiei către autorităţile publice la nivelul zonelor carantinate.

Elevii din 78 de licee nu ar fi susținut simularea

Schimbarea vine după ce Sorin Cîmpeanu a anunțat, în această seară, că 7.500 de elevi din întreaga ţară nu vor susține simularea examenului de Bacalaureat.

„Este vorba despre 5% din numărul de licee, circa 7.500 de elevi care nu vor putea susţine simularea deoarece se află în zone carantinate”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a precizat că susţine în continuare principiul că şcolile trebuie închise ultimele, doar dacă situaţia epidemiologică o impune.

Prefectul Capitalei, anunț pentru elevi

Alin Stoica a anunțat că elevii care susțin luni simularea examenului de Bacalaureat la limba și literatura română la liceele din Capitală, dar locuiesc în județul Ilfov, unde mai multe zone sunt în carantină, pot veni la București cu declarație pe propria răspundere.

„Colegul meu, care este prefect de Ilfov, tocmai a luat aceste măsuri pentru a permite copiilor să se deplaseze, evident pe baza unei declarații și aici, în București, am rugat Poliția Capitalei să asigure patrule în jurul acestor licee pentru a se asigura că se respectă măsurile, respectiv purtarea măștii și distanța fizică”, a spus Stoica.

Sursa foto: INQUAM Photos, Bogdan-Ioan Buda