Închiderea dosarului „10 august” continuă să provoace reacţii aprinse. Ultima dintre ele vine chiar de la vârf, de la ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

„E o chestiune juridică, pentru mine nu e închis Dosarul 10 august”

Oficialul din Guvern a afirmat, joi seară, că, în ceea ce-l priveşte, dosarul violenţelor din 10 august din Piaţa Victoriei nu este închis. Cele câteva sute de victime care au depus plângeri în acest sens nu au primit oficial înştiinţări privind clasarea, ca să le poată contesta, a precizat Stelian Ion pentru Digi24.

„Din punctul meu de vedere, nu e închis Dosarul „10 august”. (…) Acea soluţie de clasare faţă de comandanţi din Jandarmerie nu a fost comunicată către toţi cei care au făcut sesizări penale, şi erau peste 700 de persoane vătămate. Acea ordonanţă ar trebui comunicată, iar de la data comunicării să poată formula plângere împotriva acestei ordonanţe de clasare.

Au dreptul ăsta, de la lege, pentru ei e destul de greu de spus că a existat un proces echitabil, din moment ce nu au fost anunţaţi oficial şi nu au avut posibilitatea să conteste. E o chestiune juridică, pentru mine nu e închis Dosarul „10 august” şi vom vedea ce va spune chiar justiţia”, a declarat Stelian Ion, potrivit news.ro.

„E foarte importat să ai procurori specializaţi pe anumite zone”

Ministrul Justiţiei a vorbit şi despre competenţa procurorului de caz de la DIICOT. Stelian Ion precizează că nu se poate pronunţa asupra competenţei acestuia, pentru că nu a văzut dosarul.

„Eu am discutat nu doar de Dosarul 10 august, am discutat la modul general aceste chestiuni legate de competenţă, de trimiterea unui dosar de la un parchet la altul, de nesocotirea principiului specializării – e foarte importat să ai procurori specializaţi pe anumite zone (…) – astfel poţi avea calitate în actul de justiţie”, a explicat Stelian Ion.

„Cu cât trece mai multă vreme e posibil să dispară aceste probe, de aceea este foarte important să te mişti repede”

Ministrul Justiţiei a comentat şi pe seama unei posibile sustrageri de probe din dosar. Stelian Ion consideră că „în orice dosar, dacă nu îţi asiguri probele, dacă nu administrezi probele cât mai repede posibil, cu cât trece mai multă vreme e posibil să dispară aceste probe, de aceea este foarte important să te mişti repede”.

„Cauza nu s-a oprit aici, ea continuă, raportat cel puţin la presupusele fapte săvârşite de unii civili care aveau anumite funcţii în acea perioadă, raportat la faptele săvârşite de cei care au exercitat în mod direct violenţe asupra manifestanţilor. Deci ancheta continuă”, a mai precizat oficialul de la Justiţie.

Cererea DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august a fost respinsă, în 2 martie, de Tribunalul Bucureşti. Decizia este definitivă.