Varianta Omicron, extrem de transmisibilă! Miniştrii Sănătăţii din G7 cer o acţiune urgentă

Declarația respectivă a fost făcută la finalul unei reuniuni de urgenţă convocată de către Guvernul din Marea Britanie, care deţine preşedinţia rotativă a organizației, conform afp.com

„Comunitatea internaţională se confruntă cu ameninţarea unei noi variante extrem de transmisibile a COVID-19, care necesită o acţiune urgentă”, au transmis miniştrii din G7 într-un comunicat comun.

Miniștrii din G7 s-au reunit luni la Londra pentru a discuta despre evoluţia situaţiei omicron

Ministerul britanic al Sănătăţii a transmis că miniștrii Sănătăţii din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite s-au reunit luni la Londra pentru a „discuta despre evoluţia situaţiei Omicron”.

„Miniştrii au salutat munca exemplară a Africii de Sud, care a ştiut să detecteze şi să-i alerteze pe ceilalţi”, spun aceștia, referindu-se la această ţară din Africa australă care a identificat această nouă variantă a noului coronavirus şi care şi-a exprimat, apoi, regretul faţă de restricţii care i-au fost impuse de către alte ţări.

De asemenea, statele membre G7 au recunoscut și „pertinenţa strategică a asigurării accesului la vaccinuri” prin „pregătirea” ţărilor să primească vaccinuri, prin furnizarea unei „asistenţe operaţionale, dând curs angajamentelor noastre în privinţa donaţiilor, prin lupta împotriva dezinformării privind vaccinurile şi prin susţinerea cercetării şi dezvoltării”.

Membrii G7 se angajează să continue să acţioneze în colaborare strânsă cu OMS

Totodată, membrii G7 se angajează „să continue să acţioneze în colaborare strânsă cu OMS şi partenerii internaţionali în vederea împărtăşirii informaţiilor şi supravegherii omicron. Miniştrii s-au angajat să se reunească din nou în decembrie”.

Această declaraţie intervine în contextul în care varianta omicron a fost depistată în mai multe ţări şi mai ales în Europa – între alte ţări în Olanda, unde s-au identificat 14 cazuri, dar şi în Germania, Italia şi Regatul Unit.

OMS spune că Omicron prezintă „un risc foarte ridicat” la nivel mondial

Anterior, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a explicat că noua tulpină Covid-19, de proveniență africană, stârnește numeroase incertitudini legate de cât de periculoasă ar putea fi această nouă variantă pentru organismul uman, dar și cât de molipsitoare ar putea fi.

De la descoperirea sa până în momentul actual, tulpina Omicron nu a cauzat nicio pierdere umană.

„Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron”, subliniază OMS într-un document tehnic publicat luni. OMS recomandă autorităților sanitare din întreaga lume implementarea unor restricții noi pentru împiedicarea răspândirii noii tulpini Covid-19.