Varianta Delta, confundată cu o simplă răceală! Un epidemiolog cunoscut avertizează: Afectează și tinerii de până în 24 de ani

Epidemiologul spune că 35% din cele 42 de cazuri noi, secvențiate în ultima săptămână, prezintă tulpina Delta, cea descoperită inițial în India. Octavian Jurma spune că ”șase secvențieri pe zi la nivel național este o rușine pentru instituțiile statului care pretind că se ocupă de sănătatea publică”.

Acesta explică faptul că tulpina Delta infectează mult mai ușor adulții care au imunitate naturală sau care au imunitate vaccinală superficială. Epidemiologul subliniază că tinerii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, sunt și ei predispuși la această tulpină. Octavian Jurma spune că simptomele diferă puțin la infectarea cu varianta Delta.

”«Răcelile» de care se plâng tot mai mulți tineri pot fi, de fapt, infecții cu tulpina Delta, care la tineri evoluează cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree și febră. Simptomele clasice persistă, dar pierderea mirosului nu mai este așa comună”, afirmă Octavian Jurma.

Tulpina Delta poate fi confundată foarte ușor cu o răceală

Octavian Jurma spune că tinerii pot confunda foarte ușor infecția cu o răceală normală și că, în acest mod, pot răspândi mult  mai ușor boala în societate.

Tinerii pot confunda ușor o raceală cu infecția cu Delta și astfel vor participa la evenimente sociale și răspândi boala, mai ales dacă nu sunt vaccinați. Vaccinarea este în continuare cea mai eficientă metodă de protecție și prevenție împotriva tuturor variantelor, inclusiv tulpina indiană”, a mai spus acesta.

Medicul a mai spus că au fost înregistrate peste 100 de cazuri cu varianta Delta și 4 decese. Tulpina Delta a fost confirmată oficial în Romania încă din luna aprilie 2021, „dar se află deja în circulație comunitară și în creștere exponențială de la începutul lunii iunie”, potrivit medicului Jurma.

Sursă foto: Dreamstime