Valul patru al pandemiei ar putea mortal, avertizează OMS. Un oficial al organizației avertizează asupra pericolului reprezentat de relaxarea restricțiilor pe timpul verii.

Pericolul vine de la varianta Delta a coronavirusului, care în unele țări a ajuns să depășească tulpina Alpha, originală, a Covid-19.

Valul patru al pandemiei ar putea fi și mai mortal. Avertismentul OMS

Infecțiile Covid-19, spitalizările și decesele scad rapid în întreaga Europă, dar riscul unei reapariții mortale a virusului în toamna acestui an rămâne ridicat pe măsură ce societățile se redeschid și varianta Delta mai transmisibilă avansează, avertizează Organizația Mondială a Sănătății – OMS.

Acest avertisment lansat de OMS a venit în ciuda cazurilor care sunt din ce în ce mai reduse în Europa, potrivit The Guardian.

Directorul regional al OMS Europa, Hans Kluge, a declarat, joi, că transmisia comunitară a SARS-CoV-2 este încă în proces de răspândire și va continua pe măsură ce călătoriile și adunările sociale vor crește.

”Guvernele europene să ia măsuri din timp”

Oficialul avertizează guvernele europene să ia măsuri din timp pentru la toamnă.

”Vara trecută, cazurile au crescut treptat la grupele de vârstă mai tinere, apoi s-au mutat în grupe de vârstă mai înaintate, ducând la o pierdere de vieți omenești în toamna și iarna anului 2020. Să nu mai facem greșeala din nou”, a declarat Kluge.

Katy Smallwood, medic de urgență, a declarat că varianta Delta detectată pentru prima dată în India este deosebit de îngrijorătoare: ”Varianta Delta nu este încă răspândită în regiunea europeană, dar în unele țări a depășit deja varianta dominantă Alpha”.

Kluge a declarat că o nouă campanie a OMS, Summer Sense, ar încuraja oamenii să ”se bucure de vară, dar în siguranță”.

”Dacă doriți să călătoriți, gândiți-vă la nevoie. Dacă decideți, faceți-o în siguranță. Guvernele trebuie să folosească o situație epidemiologică mai bună pentru a crește în continuare testarea, urmărirea, capacitatea spitalelor. Învățați din anul trecut”, a mai spus oficialul OMS.

Sursă foto: Dreamstime.