Băncile continuă să reducă dobânzile la creditele acordate populaţiei şi firmelor. De la începu­tul anului, împru­mu­turile au fost ieftinite, de mai multe instituţii, două anunţând măsuri similare şi luna aceasta. 

Printre băncile unde au avut loc astfel de modificări în prima parte a anului se numără: CEC, BCR, Emporiki, Millennium, RBS, Intesa Sanpaolo, Garanti şi Unicredit. Deciziile de diminuare a ratelor de dobândă au apărut ca urmare a hotărârii Băncii Naţionale de a coborî dobânda de politică monetară.

Un client Millennium plătea, până în aprilie, o rată de 202 euro/lună pentru un credit ipotecar de 30.000 euro, contractat pe o perioadă de 30 de ani. Banca a scăzut rata anuală de dobândă de la 7,17% la 6,59%, astfel încât clientul plăteşte acum 191 euro/lună. În mod similar, la Intesa Sanpaolo, rata pentru un credit ipotecar de 55.250 euro pe 25 de ani era, până în februarie, de 414,79 euro/lună. Prin scăderea ratei de dobândă de la 7,68% la 6,74%, rata lunară de plătit se reduce cu aproximativ 8%, ajungând astfel la 381,38 euro.

Începând cu 1 aprilie, şi CEC Bank a redus dobânda de bază aplicată creditelor în lei şi în euro. La creditele în lei, dobânda de bază s-a redus de la 11,25% pe an la 9,90%,  pentru persoanele fizice, şi de la 11,40% pe an la 9,90% pe an pentru persoanele juridice. La creditele în euro, dobânda de bază pentru persoanele fizice şi juridice s-a redus de la 7,25% pe an la 6,90% pe an. De noile procente de dobândă redusă beneficiază toţi clienţii care au prevăzută dobânda de bază Prime Rate (PR) în contractele de credit semnate cu banca.

Marje mai mici

207-50821-08_procent.jpgDin data de 17 februarie, Intesa Sanpaolo Bank practică o marjă de dobândă la euro de 6,10% pentru creditele ipotecare şi de 7,10% pentru cele de nevoi personale cu ipotecă, la care se adaugă rata dobânzii interbancare, Euribor la trei luni. În acelaşi timp, pentru lei, marja de dobândă este de 3,00% pentru creditele ipotecare şi de 3,25% pentru cele de nevoi personale cu ipotecă, plus rata dobânzii interbancare Robor la trei luni. Unicredit a scăzut dobânda în medie cu 20% începând cu 6 martie 2010. Scăderea s-a aplicat atât creditelor noi, cât şi celor deja existente.

La  Millennium Bank, valoarea marjei pentru calculul dobânzii creditelor ipotecare în euro a scăzut cu 0,5% începând cu luna martie. Astfel, marja aplicabilă noului credit ipotecar cu avans de cel puţin 40% este de 5,95%. Pentru creditele cu avans mai mic de 40%, marja este de 6,5%. Acest mod de calcul al dobânzii s-a aplicat doar contractelor încheiate după lansarea noului credit ipotecar, adică începând cu luna martie 2010. Reprezentanţii băncii susţin că în ultima perioadă s-a redus ritmul de creştere a creditelor neperformante.

BCR a decis de asemenea să scadă, începând cu data de 1 februarie, cu două puncte procentuale nivelul ratei dobânzii de referinţă fixă BCR, pentru creditele noi acordate în lei, şi cu un punct procentual nivelul ratei dobânzii de referinţă variabilă BCR pentru firme la creditele în sold şi nou-acordate în lei. Wolfgang Schoiswohl, vicepreşedintele executiv corporate al BCR, declară că „este o reducere a dobânzii la credite de până la patru ori mai mare decât scăderea dobânzii de politică monetară, de 0,5 puncte procentuale, efectuată recent de BNR. BCR micşorează astfel greutatea datoriilor financiare ale firmelor, acţionând în ajutorul clienţilor săi şi al economiei, în general.“

Banca Emporiki a redus, din 21 aprilie, dobânda anuală pentru creditele ipotecare în euro de la 6,14% la 5,84%, iar pentru cele de nevoi personale în lei, de la 9,31% la 9,28%, fiind a doua reducere a dobânzilor de anul acesta, după cea din ianuarie.

Tot la finele lui ianuarie, Garanti Bank a redus dobânzile la creditele garantate cu ipotecă în euro, cu până la 1,80%. Ulterior, ca urmare a reducerii dobânzii de politică monetară de către Banca Naţională a României şi a evoluţiei indicilor de referinţă, Garanti Bank a scăzut, la 1 februarie 2010, dobânzile aplicate tuturor creditelor în lei cu 1%. Reducerea dobânzilor pentru toate creditele în lei a fost aplicată atât împrumuturilor noi, cât şi celor aflate deja în sold.

207-50822-capital_08.jpg