Valul 5 va produce imunizarea de grup? Cristian Oancea: SARS-CoV-2 o să devină ca o simplă gripă

Totodatată, profesorul universitar a explicat că SARS-CoV-2 va fi precum o „simplă viroză sau o gripă”.

„Deja a început să crească numărul de infectări, şi ne aşteptăm la o creştere exponenţială brutală, cu forme uşoare şi medii, mai puţin forme severe”, a declarat medicul la Profit TV.

Potrivit specialistului, este util pentru populație faptul că centrele de evaluare s-au înmulţit, deoarece „este foarte important să nu ne automedicăm acasă” iar oamenii treubie să fie luaţi în monitorizare de către medicii de familie.

Vom avea imunizarea de grup după valul Omicron

De asemenea, acesta a subliniat că în Timiş era până în momentul de față un singur centru de evaluare şi monitorizare. Acum, există un astfel de centru la fiecare spital. „Nu ştim serviciul de ambulanţă cum va fi solicitat, aceasta este o problemă la nivel naţional”, a spus medicul.

„Noi nu avem o lege a vaccinării ca să ajungem la certificatul verde. Dacă nu am avut această imunizare de grup până acum, o vom avea după Omicron”, a spus Cristian Oancea, punctând că „este foarte greu să eviţi, având în vedere rapiditatea infectării”.

Potrivit celor spuse de Cristian Oancea, perioada de incubație este acum de 2-3 zile, comparativ cu 5, 7 zile sau 9, 10 zile, cum era la primele tulpini.

„După acest val, SARS-CoV-2 o să devină ca o simplă viroză sau ca şi gripa”, a declarat managerul Spitalului din Timişoara.

„Ne aşteptăm la forme uşoare şi moderate de la persoanele vaccinate, dar nu ştim persoanele nevaccinate şi trecute prin boală cum vor reacţiona. Dacă ne raportăm la ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, zona Europa de Vest, la un număr de câteva zeci de mii de infectări pe zi, câteva sute ajung în ATI şi acest număr este cumulativ. În valul 4, am ajuns la 2.000 de pacienţi în ATI şi UPU şi am ajuns să trimitem şi în străinătate. Este o dilemă dacă vom ajunge la formele severe ca în valul 4”, a declarat acesta.

Medicul a vorbit și despre modul în care se manifestă Omicron, explicând astfel că gripa este mult mai agresivă, cu simptome de debut mult mai rapide, cu febră înaltă, cu dureri musculare. Comparativ, la varianta Omicron putem să avem forme asimptomatice.

„Am testat rezidenţii noi, care au venit, şi am depistat din 37 de rezidenţi, 4 asimptomatici”, a conchis medicul.