Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că din data de 15 martie ar urma ca listele de aşteptare să fie implementate în platforma de programare pentru vaccinarea anti-COVID.

„De la 15 martie ar trebui să fie disponibile deja aceste liste de aşteptare, pentru că ele trebuie deja să fie funcţionale când vom deschide toate centrele de vaccinare, în perioada lunii aprilie, aşa încât oamenii, cetăţenii să aibă deja acces la această listă de aşteptare, tocmai pentru a demara procesul de înscriere. Deci, practic, termenul limită pentru implementare este 15 martie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Procedura de implementare nu este simplă

„Au fost definite cerinţele operaţionale, urmează, practic, procedura propriu-zisă de implementare, nu este un lucru simplu să lucrezi pe o platformă care e în producţie, care este în plină activitate. Sunt date tehnice pe care colegii mei le cunosc foarte bine, însă evident că lucrurile se desfăşoară în condiţii de maximă siguranţă, tocmai pentru a nu compromite platforma de programare”, a mai spus Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că noi locuri pentru programarea la vaccinul anti-COVID ar urma să fie disponibile în platforma de programare la începutul lunii martie.

„Practic, persoanele se pot programa probabil de la începutul lunii martie pe aceste locuri, dar centrele vor intra în activitate începând cu 15 martie. Ca şi în cazul vaccinului produs de compania AstraZeneca, probabil că aceste programări vor fi deschise cu cel puţin o săptămână înainte de punerea în activitate a acelor cabinete. Deci, cred că în prima sau după prima săptămână din martie vor fi deja disponibile noi locuri pentru programare”, a spus preşedintele CNCAV.

Măsuri luate pentru persoanele cu dizabilități

În privința persoanelor cu dizabilități, acestea se pot programa pe platforma informatică pentru vaccinare, după ce aplicația a fost optimizată în acest sens din 15 februarie, au mai anunțat reprezentanții CNCAV.

„Aplicația interoghează baza de date pusă la dispoziție de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) și face posibilă validarea persoanelor eligibile acestei categorii”, au transmis autoritățile.

Persoanele cu dizabilități au la dispoziție platforma informatică și se pot programa individual sau cu ajutorul aparținătorilor. De asemenea, aceștia pot apela la direcțiile de asistență socială din primării, medicul de familie sau medicul curant sau prin call center, la numărul unic 021.414.44.25.

Sursă foto: INQUAM Photos, Cornel Putan