Vaccinul Pfizer, mai scump decât se credea inițial. Prețul va crește pentru următoarele doze

Potrivit documentului intrat în posesia ziarului spaniol La Vanguardia, Uniunea Europeană plătește 15,5 euro pentru o singură doză de vaccin Pfizer. Inițial, în presa internațională s-a scris că prețul unei singure doze este 12 euro, pe baza unui tabel publicat pe Twitter de către un politician belgian. Ulterior, postarea inițială a fost ștearsă de pe Twitter.

Primele 200 de milioane de doze, mai ieftine decât cele 100 de milioane de doze suplimentare

În contractul pe care Uniunea Europeană l-a încheiat cu Pfizer este menționat faptul că blocul comunitar a fost de acord să plătească 15,5 euro per doză pentru primele 200 de milioane de doze. Pentru cele 100 de milioane de doze suplimentare, Uniunea Europeană urma să plătească 17,5 euro per doză.

Amintim că Uniunea Europeană a mai semnat un contract pentru încă 300 de milioane de doze. Pentru acestea, blocul comunitar va plăti 15,5 euro per doză.

S-a făcut o plată anticipată de 700 de milioane de euro

Contractul mai arată că, în luna decembrie anul trecut, Uniunea Europeană a făcut o plată anticipată în valoare de 700 de milioane de euro către Pfizer pentru a asigura primele 200 de milioane de doze.

În plus, Bruxelles-ul informează că negociază un al treilea contract, pentru un total de 1,8 miliarde de doze, tot cu Pfizer. Prețul pentru acestea va fi de 19,5 euro per doză. În ceea ce privește condițiile de livrare, acestea vor fi mai stricte. Așadar, Uniunea Europeană va avea posibilitatea să comande vaccinuri îmbunătățite împotriva noilor tulpini ale coronavirusului.

Sursă foto: Dreamstime