De la Bucuresti la Budapesta sunt 785 kilometri, care pot fi parcursi in aproximativ 14 ore. Cea mai buna varianta de cazare, daca ati vazut deja Budapesta, este unul din hotelurile din Budaors, la iesirea din Budapesta si aproape de centrele comerciale, pentru a face ultimele cumparaturi pentru drum. Drumul de la Budapesta la Venetia este de 800 de kilometri si poate fi parcurs in 12 ore, trecand prin Nickelsdorf, Graz, Tarvisio si Mestre, localitate micuta situata langa Venetia. Aici este recomandat sa va cazati, hotelurile fiind mai putin costisitoare decat in Venetia. In a treia zi de excursie puteti vizita Venetia sau puteti sa va continuati drumul prin Verona catre Milano, capitala modei italiene. De la Mestre la Milano sunt doar 290 de kilometri, usor de parcurs in patru ore. Aveti ocazia sa va opriti la Verona, unde puteti vizita Arena Romana, a doua ca marime dupa Colosseumul din Roma, si casa Julietei (eroina din celebra piesa a lui Shakespeare, „Romeo si Julieta”). Dupa o noapte petrecuta la Milano si o jumatate de zi dedicata turului de oras, pentru a vedea inevitabil Domul, Opera Scala si castelul Sforza, puteti pleca la pranz spre Pisa, pentru a vedea celebrul turn inclinat, si mai departe la Florenta. Drumul se intinde pe 380 de kilometri si poate fi parcurs in cinci-sase ore. La Florenta, nu ratati palatul Pitti, fosta resedinta a familiei Medici, acum muzeu de arta, frumoasa catedrala, turnul clopotnita al lui Giotto, Capela Medici, cu statuile lucrate de mana lui Michelangelo, Palazzo Vecchio si mai ales Ponte Vecchio.
Daca plecati dimineata din Florenta, veti putea lua pranzul la Roma, caci drumul este de doar 300 de kilometri si poate fi parcurs in patru-cinci ore, trecand prin Siena. Acesta din urma este considerat cel mai bine conservat oras medieval din Italia. Doua zile pot fi de ajuns pentru a vedea cele mai importante obiective turistice din Roma: Colosseum, Capitoliu, Palatul Venezia, Palatul Quirinale (resedinta presedintelui tarii), gradinile si basilica San Pietro, cu miraculoasa Capela Sixtina pictata de Michelangelo, Vaticanul – Cetatea Sfanta si, bineinteles, Piata Spaniei si Fontana di Trevi, fantana unde toti arunca monede, isi pun dorinte si spera ca ele se vor indeplini. In ziua a noua ar trebui sa plecati spre casa – asta daca nu doriti sa va prelungiti sejurul la Roma – si sa va indreptati prin Perugia catre Rimini. Drumul, de 340 kilometri, poate fi facut in cinci-sase ore. La Rimini puteti face plaja – o alta oportunitate de prelungire a sejurului – sau puteti sa va indreptati catre Mestre (Venetia), oprindu-va in drum la Ravenna. Puteti merge pe malul marii – drum de 200 de kilometri, care dureaza trei-patru ore – sau prin Bologna – drumul se intinde pe 280 de kilometri si se parcurge tot cam in patru ore. De la Mestre aveti ocazia fie sa va prelungiti sejurul la Venetia sau la Budapesta, fie sa va intoarceti direct acasa.

Ce trebuie sa stie soferul

· Limitele de viteza sunt: 50 km/ora in localitati, 90 km/ora in afara localitatilor, 130 km/ora pe autostrazi.
· Folosirea centurii este obligatorie pentru pasagerii de pe locurile din fata, dar si din spate. Alcoolemia maxima permisa: 0,8 la mie.
· Benzinariile mari au program nonstop, iar pretul unui litru de benzina fara plumb este de 1,05 euro. Motorina costa 0,86 euro/litru. In general, statiile Agip practica cele mai mici preturi.
· Autostrazile se platesc fie la intrare, fie la iesire, taxa se calculeaza in functie de capacitatea masinii.
· Exemple de taxe: Venetia-Milano 12,5 euro, Florenta-Roma 12 euro, Roma-Napoli 10 euro.
· Toate parcarile sunt cu plata. Tichetul se cumpara fie de la chioscurile de ziare, fie de la automate.

Oferta CMB: rezervari si Ghid detaliat al traseului

· Tarif: 528 euro/persoana cazare in camera dubla, tarif valabil pentru iulie-august, sejur 13 zile, hoteluri de trei si patru stele.
· Circuit recomandat pentru patru persoane in masina.
· Distanta totala: aproximativ 4.750 kilometri, fara transportul in orase.
· Estimare cost transport: 95 euro/persoana (calculat pentru patru persoane si un consum mediu de 8l la 100 km)
· Taxe de drum: Ungaria 14 euro/masina dus-intors, Austria 15 euro/masina dus-intors, Italia 45-50 euro/masina dus-intors.
· Carte verde: 60 euro/masina pentru doua saptamani.
· Asigurare medicala circa 330.000 lei/persoana.