Bill Gates devine din ce în ce mai îngrijorat. Miliardarul trage un semnal de alarmă precizând că în orice moment pot fi declanșate pandemii mult mai grave decât cea de COVID. În acest sens, el a făcut un apel la marile guverne să contribuie cu miliarde de dolari pentru a se pregăti pentru următoarea epidemie globală.

Mai exact, acesta susține că deşi variantele Omicron şi Delta ale coronavirusului au fost unele dintre cele mai transmisibile virusuri văzute până acum, lucurile ar fi putut fi mai rele. Miliardarul precizează că un agent patogen ar fi putut apărea, care să provoace o rată mult mai mare de decese sau forme grave, relatează FT.

Astfel, pentru a evita un eventual dezastru la nivel mondial, fundaţia Bill & Melinda Gates şi Wellcome Trust din Marea Britanie oferă 300 de milioane de dolari Coaliţiei pentru inovaţii în domeniul pregătirii pentru epidemii, care a contribuit la formarea programului Covax, care s-a ocupat de furniza vaccinuri în ţările cu venituri mici şi medii.

Totodată, Gates s-a arătat dezamăgit de modul în care este gestionată situație. El susține că priorităţile lumii sunt “ciudate”, adăugând că acum a revenit filantropilor şi guvernelor bogate sarcina de a aborda inechitatea vaccinurilor.

Guvernele bogate sunt singurele implicate

“Când vorbim despre cheltuirea a miliarde de dolari pentru a salva trilioane în daune economice şi zeci de milioane de vieţi, este o poliţă de asigurare destul de bună”, a spus Gates.

În ceea ce privește pregătirile pentru o nouă pandemie, miliardarul a subliniat faptul că o mare parte din inovaţiile pentru pregătirea unei viitoare pandemie ar putea fi, de asemenea, utile în abordarea problemelor de sănătate existente la nivel mondial.

El a dat exemplu crearea unui vaccin pentru HIV şi a unor vaccinuri mai bune pentru tuberculoză şi malarie. În același timp, Gates a mai adăugat că cei doi mari finanţatori ai dezvoltării de vaccinuri în timpul pandemiei Covid-19, CEPI şi guvernul SUA, au fost “curajoşi” să pună bani în pericol pentru a crea portofolii largi de vaccinuri potenţiale.

Miliardarul a subliniat faptul că banii puși la mijloc au fost cei care au adus un beneficiu global uriaș.

”Banii riscaţi au fost cei care au determinat desfăşurarea evenimentelor. Aşadar, a existat un beneficiu global uriaş. Acum suntem cu toţii mult mai inteligenţi”, a spus el.