Va fi construit un supercomputer xAI. Anunțul făcut de Elon Musk

Elon Musk a declarat că intenționează să pună în funcțiune supercomputerul propus până în toamna anului 2025, adăugând că xAI ar putea colabora cu Oracle pentru a dezvolta acest computer.

xAI nu a putut fi contactată imediat pentru comentarii, iar Oracle nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters. Potrivit relatărilor The Information, grupurile conectate de cipuri – unitățile de procesare grafică (GPU) H100 ale Nvidia – vor fi de cel puțin patru ori mai mari decât cele mai mari clustere de GPU existente în prezent, conform lui Musk dintr-o prezentare adresată investitorilor în mai.

Familia H100 de GPU-uri puternice de la Nvidia domină piața cipurilor pentru centrele de date destinate AI, însă poate fi dificil de obținut din cauza cererii mari.

Musk a înființat xAI anul trecut pentru a concura cu OpenAI, susținut de Microsoft și Google. De asemenea, Musk este cofondatorul OpenAI.

La începutul acestui an, Musk a declarat că antrenarea modelului Grok 2 a necesitat aproximativ 20.000 de GPU-uri Nvidia H100, adăugând că modelul Grok 3 și altele vor avea nevoie de 100.000 de cipuri Nvidia H100.

Tesla este o companie de IA și robotică

În ultimii ani, Musk a declarat în mod repetat că Tesla este o companie de IA și robotică. Mai mult, a spus chiar că Tesla nu valorează practic nimic fără conducerea autonomă, principalul său produs IA.

Recent, CEO-ul a făcut câțiva pași pentru a se asigura că aceasta este singura cale pentru Tesla, cum ar fi retragerea vehiculului Tesla mai ieftin, în favoarea viitorului Robotaxi, conform Electrek. Elon Musk a sugerat că este „inconfortabil” să construiască produse AI la Tesla, cu excepția cazului în care deține „un control de 25% asupra companiei”.

Musk nu mai deține 25% din acțiunile Tesla pentru că a decis să vândă zeci de acțiuni în valoare de miliarde de dolari pentru a cumpăra Twitter.

Mai precis, șeful Tesla a rămas cu o cotă de aproximativ 13% din acțiunile companiei, după ce a vândut în mod repetat din participația sa pentru a finanța achiziționarea companiei Twitter, la sfârșitul lui octombrie 2022.Cea mai mediatizată dintre aceste vânzări a avut loc după ce Musk și-a întrebat în cadrul unui sondaj zecile de milioane de urmăritori de pe Twitter dacă ar trebui să vândă acțiuni ale producătorului auto.