Tesla recurge la reducerea producției

Tesla a redus producția celui mai bine vândut vehicul electric al său, Model Y, la fabrica din Shanghai, cu cel puțin 20%, începând din martie, conform datelor din industrie și unei surse citate de Reuters.

Această măsură a fost luată pentru a răspunde cererii scăzute pentru modelul vechi al producătorului american de automobile în China, a doua sa piață ca mărime. Aici sunt vândute majoritatea mașinilor produse la uzina din Shanghai, unde a izbucnit un război al prețurilor între producătorii de vehicule electrice, pe fondul încetinirii economiei.

Fabrica din Shanghai, cel mai mare centru de producție al Tesla la nivel mondial, a planificat să reducă producția Model Y cu cel puțin 20% în perioada martie-iunie, a declarat sursa, care a dorit să rămână anonimă din cauza confidențialității problemei.

Datele Asociației Producătorilor de Automobile din China (CAAM) au arătat că producția de vehicule Model Y în China a fost de 49.498 de unități în martie și 36.610 în aprilie, în scădere cu 17,7% și, respectiv, cu 33% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Câte mașini au fost produse în China

În total, Tesla a produs 287.359 de unități Model Y și Model 3 în China în primele patru luni ale anului, cu 5% mai puține decât în aceeași perioadă din 2023, deși producția Model 3 a crescut cu 10%, conform datelor CAAM.

Nu este clar dacă reducerea producției va continua în a doua jumătate a anului sau dacă va afecta și modelul Model 3, sau dacă fabricile Tesla din Statele Unite și Germania vor adopta reduceri similare. Tesla nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

În cel mai recent raport publicat joi, Tesla a renunțat la obiectivul de a livra 20 de milioane de vehicule pe an până în 2030, un alt semn că își îndepărtează atenția de la mașinile electrice, concentrându-se pe robotaxiuri.