Oficial, Ashgabat a planificat ca primii metri cubi ai conductei, cu o capacitate anuală de 33 miliarde de metri cubi, să ajungă deja la consumatorii străini în 2019.

Cu toate acestea, încă nu este clar când consumatorii afgani vor primi în general gaz turcmen. În New Delhi, Islamabad, își amintesc doar de el – dar nimic mai mult.
Principalul motiv pentru construcția pe termen lung a TAPI este finanțarea: toată lumea știe foarte bine că nu există bani pentru construcția sa.

Economia Turkmenistanului, într-o situație dificilă

Partea turkmenă a acoperit 90% din costurile financiare ale construcției, cu toate acestea, scăderea accentuată a prețurilor la energie din 2015 a pus întreaga economie a Turkmenistanului într-o situație dificilă.

Ashgabat oficial a căutat finanțare de la organizații internaționale și la o serie de țări.
Situația a fost complicată de faptul că interesul pentru acest proiect din Afganistan și Pakistan a scăzut considerabil, scrie Azeri Daily.

Se pare că doar Ashgabat are nevoie de o conductă de gaz, care, în acest mod, ar dori să-și diversifice exporturile, adică să vândă gaze nu numai către China, care a preluat în mod regulat cea mai mare parte din ceea ce a fost produs în Turkmenistan în ultimii ani.

Cu toate acestea, partea turkmenă nu a fost în mod clar încântată de un astfel de cumpărător, deoarece Beijingul a luat gaz pentru a rambursa împrumuturile deja acordate Turkmenistanului.

”O situație paradoxală”

Rezultatul a fost o situație paradoxală – s-a exportat mult gaz, dar banii din trezorerie erau din ce în ce mai puțini. TAPI a fost o opțiune foarte realistă pentru a îmbunătăți situația financiară din Ashgabat, dar tocmai aici i-au apărut o serie de probleme.

Investitorii străini ai proiectului s-au comportat în deplină conformitate cu expresia „a promite bani nu înseamnă să îi dai”.  Mulți au promis, de la Banca Asiatică de Dezvoltare până la Riad și Emiratele Arabe Unite, dar în realitate nimeni nu s-a forțat încă.

Toată lumea are aceeași scuză – nimeni nu poate garanta siguranța gazoductului pe teritoriul afgan. Ceea ce este absolut adevărat – nici Kabul oficial, nici mișcarea talibanilor, cu care au încercat, de asemenea, să cadă de acord asupra TAPI, nu au absolut niciun interes personal pentru acest proiect.

Pakistanul a adoptat aceeași atitudine

Părțile opuse din Afganistan sunt mult mai încântate de propunerea Tașkentului: dezvoltarea rezervelor locale de gaze, care nu sunt prea semnificative, dar nevoile actuale ale țării se vor satisface pe deplin.

În plus, partea uzbecă a prescris în mod clar atât Kabulului, cât și talibanilor beneficiile lor de a adopta doar un astfel de sistem. Drept urmare, pentru afgani, TAPI s-a transformat în ceva plăcut ca subiect de conversație, dar complet opțional pentru executare.

Mai mult, în luna martie a acestui an, partea afgană a sugerat că are în vedere problema refuzului de a cumpăra gaz TAPI și intenționează să negocieze doar tranzitul gazului turcmen prin teritoriul său.

Și ceea ce este cel mai neplăcut pentru Ashgabat este că Pakistanul a adoptat aceeași atitudine.

Și, deși nu sunt la fel de categorici ca afganii, în orice caz, nu refuză gazul turcmen, dar finanțarea proiectului a fost înghețată de la sfârșitul anului trecut. Iar zilele trecute au afirmat chiar că nu intenționează să poarte nicio responsabilitate pentru pierderile de gaze în timpul tranzitului pe teritoriul Afganistanului.

”Turkmenistanul se descurcă bine doar cu India”

Și vor plăti doar pentru volumele care merg la frontiera pakistaneză-afgană. Și, potrivit Islamabadului, partea turcmenă ar trebui să revizuiască prețurile la gaz în direcția scăderii lor, altfel nu este foarte profitabil pentru pakistanezi să-l cumpere.

Va fi mai ieftin să cumpere GNL, infrastructura pentru portul Gwadar a propus reconstruirea Beijingului ca parte a unui megaproiect Coridorul Economic China-Pakistan.

Drept urmare, din ceilalți trei participanți la proiect, Turkmenistanul se descurcă bine doar cu India. Toată infrastructura necesară pentru primirea conductei TAPI la punctul final de la frontiera pakistaneză-indiană din orașul Fazilika a fost deja construită, dar nu există absolut nimic de atașat la aceasta.

”O fantomă care există doar în spațiul media”

Și când situația se va schimba în bine – adică vor apărea investitorii și va reveni interesul afganilor și pakistanezilor – nimeni nu va putea spune în mod sigur.

Date diferite anunță – 2023, 2025 sau chiar 2030 în general, dar toate acestea sunt din domeniul previziunilor opționale. Situația de-a lungul întregului traseu de instalare TAPI s-a schimbat rapid, ceea ce era atractiv și părea profitabil pentru 2015 arată complet diferit astăzi.

Nu există condiții prealabile obiective pentru faptul că vor veni bani serioși din partea investitorilor străini, iar relevanța gazoductului pentru Afganistan și Pakistan este îndoielnică.

Până la depășirea acestor obstacole, proiectul TAPI va rămâne o fantomă care există doar în spațiul media.