Ungaria pune piciorul în prag! Comisia Europeană nu poate pune piedici economiei Ungariei

Declarația lui Mihaly Varga a fost făcută în cadrul unui interviu acordat portalului de știri Origo, conform informațiilor transmise de reuters.com

„Sper să se găsească o soluție rezonabilă. Suntem constructivi şi vrem să cooperăm, dar trebuie să subliniez că atitudinea ruşinoasă a Bruxelles-ului nu are niciun impact asupra situației economiei Ungariei a transmis ministrul de Finanțe al Ungariei”, a declarat ministrul de Finanțe al Ungariei, potrivit sursei menționate.

Avansul economiei ţării ar putea depăşi 6%

De asemenea, acesta susține că anul acesta avansul economiei ţării ar putea depăşi 6% „chiar dacă nu va fi primit niciun cent” de la UE până la finalul anului.

PIB-ul Ungariei ar putea înregistra anul viitor un avans de 5,3% „şi economia ar putea recupera în 18 luni pierderile suferite în urma pandemiei de COVID-19”, spune Mihaly Varga. Totodată, ministrul se aşteaptă ca rata inflaţiei să se situeze la 4,2% în 2021 şi la 3,6% în 2022.

Executivul de la Budapesta vrea să majoreze din nou pensiile în noiembrie

Mai apoi, acesta a punctat că Executivul de la Budapesta vrea să majoreze din nou pensiile în noiembrie, a doua creştere din 2021, pe fondul presiunilor inflaţioniste. Un bonus de pensie de 50 miliarde de forinţi va fi plătit seniorilor înainte de finalul anului, în timp ce se va restitui impozitul pe venit plătit în 2021 pentru un milion de familii.

Legat de impozitului minim pe profitul companiilor valabil la nivel global, ministrul a subliniat că „Ungaria refuză să sprijine orice majorări de taxe, în special cele care ar avea un impact negativ asupra competitivităţii, nu doar a ţării, ci şi a companiilor străine prezente aici”.

Ungaria a luat în calcul o sfidare a propunerii președintelui SUA

Impozitul pe profitul companiilor de 9% practicat în Ungaria este unul din cele mai mici din Uniunea Europeană şi graţie acestuia Budapesta a reuşit să atragă o serie de mari investiţii în sectorul construcţiilor de automobile, care au stimulat creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

În acest context, oficialii G20 sprijină introducerea unui impozit minim global de 15% pe profitul companiilor, un acord care ar putea servi drept bază pentru un acord valabil la nivel mondial.

„Putem promova doar interesele Ungariei, chiar dacă trebuie să sfidăm o propunere a preşedintelui SUA”, a completat ministrul de Finanțe al Ungariei.

Amintim că PNRR-ul Ungariei nu a fost evaluat în întregime de către Comisia Europeană, potrivit informațiilor transmise anterior de Executivul comunitar, în ultima zi în care planul respectiv putea fi aprobat.

Astfel, un purtător de cuvânt a explicat că pentru evaluare sunt necesare mai multe luni, iar Comisia Europeană va propune extinderea termenului limită.

Sursă foto: Dreamstime