Unde ar putea începe al Treilea Război Mondial? S-a ajuns la un consens îngrijorător

Mai mult, acest război ar putea erupe curând, iar conflictul ar putea deveni unul nuclear, conform informațiilor transmise de thedailybeast.com

În luna martie, Consiliul pentru relații externe din New York a emis un raport care spune că Taiwan a devenit „cel mai periculos punct de aprindere din lume”. În țara respectivă, un set de evenimente unice și problematice din punct de vedere geopolitic au făcut ca un conflict dintre Republica Populară Chineză și Statele Unite ale Americii să fie mai probabil ca oricând.

Ce spune noul comandant al forțelor americane din regiunea Indo-Pacifică?

Recent, noul comandant al forțelor americane din regiunea Indo-Pacifică, Amiralul John Aquilino, a punctat că o posibilă invazie a Taiwan-ului de către China „este mai aproape decât ne așteptăm”.

De când guvernul pro-occidental a fost stabilit pe insulă, în urma victoriei lui Mao în războiul civil chinez din 1949, Beijing a sponsorizat o campanie răbdătoare dar metodică pentru a recăpăta suveranitate în insulă. Trebuie menționat că în Taiwan se află o democrație autonomă, cu o economie bazată pe tehnologie și o industrie neprețuită de semiconductoare.

Taiwan are o armată de 300.000 de oameni și cel puțin 400 de avioane de luptă, însă principalul factor care a prevenit Beijing din a obține insula prin forță a fost puterea militară a Statelor Unite. De 40 de ani, politica de „ambiguitate strategică” a avut capacitatea de a descuraja China din a prelua insula prin forță, cât și de a opri Taiwan din a declara independență, o acțiune pe care puterile din China le-ar putea interpreta drept declarație de război.

Politica americană recunoaște Republica Populară Chineză drept o singură națiune chineză, însă promite ajutor militar și politic pentru Taiwan. În 1979, Legea privind relațiile din Taiwan a declarat că Statele Unite vor „considera orice efort pentru a determina viitorul Taiwanului prin alte modalități decât cele pașnice drept un pericol pentru pacea și securitatea Pacificul de Vest și o îngrijorare gravă pentru Statele Unite”.

Sursă foto: Dreamstime