Ziarul Apple Daily din Hong Kong, a cărui redacție a fost vizată de un val de percheziții, la care au participat peste 500 de polițiști, ar putea să se închidă peste câteva zile, dacă autoritățile nu deblochează conturile bancare pe care au pus sechestru. Conducerea redacției a fost arestată pentru încălcarea noii legi a securității naționale, iar bunuri ale companiei, în valoare de 2,3 milioane de dolari, au fost blocate.

Mark Simon, consilier al lui Jimmy Lai, patronul ziarului și critic dur al Beijingului, a declarat luni că ziarul va fi obligat să se închidă „în câteva zile”, după ce autoritățile au blocat conturile firmei care deține ziarul, din care urmau să fie plătite salariile redacției, potrivit Reuters.

Într-un memoriu intern către o parte a personalului, Apple Daily anunță că board-ul companiei-mamă, Next Media, va decide până la sfârșitul săptămânii dacă va continua publicarea ziarului.

Ziarul din Hong Kong este în pragul falimentului

„Dacă board-ul decide vineri că nu va mai continua, redacția online va înceta să mai încarce materiale pe site la ora 23.59, iar ziarul nu va mai funcționa după publicarea ediției din 26 iunie”.

500 de polițiști au descins joia trecută la sediul ziarului Apple Daily din Hong Kong, unde au arestat conducerea redacției, sub acuzația de uneltire cu forțe străine împotriva securității naționale. Jurnaliștii au fost controlați și împiedicați să se întoarcă la birou, computerele le-au fost examinate și confiscate, iar bunuri de peste două milioane de dolari ale companiei au fost puse sub sechestru.

Poliția afirmă că descinderile au fost legate de încălcarea legii securității naționale – uneltire cu puteri străine -, din cauza a peste 30 de articole în care ziarul Apple Daily făcea apel la țări străine să sancționeze China și Hong Kong-ul.

Poliția a anunțat că doi dintre cei cinci arestați sunt acuzați de uneltire cu puteri străine, aceleași acuzații fiind formulate și în cazul a trei companii care dețin ziarul. Apple Daily a precizat că cei acuzați sunt redactorul-șef Ryan Law și directorul general Cheung Kim-hung.