Un val de ninsori lovește România! Cod portocaliu în 14 județe. Prognoza meteo ANM

Vreme rea în toată țara. ANM anunță ploi și ninsori puternice în următoarele zile. În acest context, meteorologii au emis mai multe alerte meteo până sâmbătă, între care un Cod portocaliu de ninsori abundente pentru zona montană din 14 județe.

Mai exact, potrivit datelor transmise de ANM, în intervalul miercuri ora 10:00 – joi ora 06:00, vor fi precipitaţii în zonele montane şi submontane, precum și în cea mai mare parte a Moldovei și local în Transilvania și se vor acumula cantități de precipitații de 15…25 l/mp și izolat 30 l/mp.

În ceea ce privește situația de la munte, aici va ninge, iar în Transilvania și în vestul și nordul Moldovei vor predomina ninsorile, astfel încât stratul de zăpadă nou depus va fi consistent, iar în rest vor fi mai ales ploi. Local, vântul va avea intensificări cu viteze de 55…65 km/h, iar în zona de munte, la peste 1500 m altitudine, temporar va sufla tare, cu rafale de 70…90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.

De menționat este faptul că, pe intervale mai scurte de timp, intensificări ale vântului vor fi și în Banat, Crișana, sud-vestul Olteniei și nord-estul Munteniei, cu viteze în general de 50…60 km/h.

ANM a emis cod portocaliu 

Totodată, meteorologii au mai emis și un cod portocaliu care a intrat în vigoare miercuri la ora 10:00 și este valabil până la ora 23:00. Potrivit datelor ANM, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură va continua să ningă abundent, iar vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 90…110 km/h, în special la altitudini de peste 1500 m, unde va fi viscol puternic, zăpada troienită, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

În ceea ce privește zonele vizate, potrivit ANM, este vorba despre județele Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Caraș Severin, Hunedoara, Vrancea și Buzău.

Un val de ninsori lovește România! Cod portocaliu în 14 județe. Prognoza meteo ANM

Nici joi nu scăpăm de vremea rea. Potrivit meterologilor, joi dimineață la ora 6:00 intră în vigoare o informare meteo valabilă până sâmbătă la ora 10:00. Se anunță precipitații în aproape toată țara. Astfel, la munte va ninge, în sudul Banatului, în Transilvania, în Maramureș, în cea mai mare parte a Moldovei precum și în zona subcarpatică a Olteniei și a Munteniei treptat vor predomina ninsorile, iar în rest vor fi mai ales ploi. Local se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 15…20 l/mp și pe arii restrânse 25 l/mp, îndeosebi în zona de munte.

ANM a mai emis și o altă alertă de cod galben, care este valabilă în intervalul joi ora 6:00 – sâmbătă ora 10:00. Potrivit meteorologilor, în zona de munte va continua să ningă, temporar însemnat cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă peste cel foarte important deja depus.