Acum, lucrurile stau complet diferit. Un an și ceva de război istovitor este descris de câțiva soldați ucraineni, care au stat de vorbă cu jurnaliștii de la Daily Beast, drept „iadul pe pământ”. Multora le-a dispărut entuziasmul și ar face orice să nu fie înrolați cu forța, subliniază publicația americană.

Numărul voluntarilor ucraineni a scăzut drastic, forțând armata să se bizuie foarte mult pe recrutări. Un proces adesea opac, în care cei trimiși să lupte nu au nicio experiență.

N-au tras cu arma de frica sunetului împușcăturii

Într-un interviu pentru The Washington Post, un locotenent colonel ucrainean s-a plâns că acum conduce o unitate formată „în întregime din oameni fără experiență”, dintre care unii nu au tras deloc cu arma pentru că „se temeau de sunetul împușcăturii”. Noii recruți au fost chemați să servească în armata ucraineană care se pregătește pentru contraofensiva anunțată de mult timp.

În ultimele luni, Ucraina a creat aproximativ noi brigăzi de atac, cu 40.000 de oameni, gata să-i împingă pe ruși afară din teritoriile lor. „Dacă ai o rană la gât, ai 90 de secunde pentru a-ți pune singur un garou”, spune unul dintre soldații care se antrenează în regiunea Harkov.

„Altfel, vei muri”, adaugă el. Are doar 18 ani și, în loc să meargă la universitate sau în vacanță, este antrenat să intre în prima linie ca parte a unei brigăzi de asalt. „ Linia frontului nu este departe. Inamicul nu este departe. Ei ne pot ataca la distanța la care ne aflăm acum, ne pot ataca cu vehicule aeriene fără pilot sau cu rachete”, spune un ofițer.

Se tem de recrutări și evită marile orașe

Ucraina și Rusia evită să ofere cifre reale privind victimele acestui război, și unii și alții publicând date nerealiste ale pierderilor suferite, în timp ce umflă considerabil pierderile inamicului. Cifre mai realiste, furnizate de serviciile de informații americane, sugerează că și rușii și ucrainenii au înregistrat peste 100.000 de victime, inclusiv răniți, capturați și uciși.

În Ucraina a apărut o tendință clară. Multe dintre cele mai experimentate brigăzi ale Ucrainei au suferit pierderi considerabile în urma luptelor brutale de la Harkov, Kherson și Bakhmut. Între timp, civilii ucraineni sunt conștienți de faptul că acest lucru le crește șansele de a fi recrutați. „Nu pot merge la Herson zilele astea pentru că există riscul să primesc un bilet de mobilizare în Odesa și Mykolaiv”, explică un tânăr ucrainean. „Nu vreau să risc, îmi pare rău!”

Bogații mituiesc pe cine trebuie și scapă de înrolare

Unii bărbați s-au plâns chiar că au primit notificări de mobilizare ca „pedepse” pentru infracțiuni minore, cum ar fi bătăi într-un bar sau că au fost prinși afară după ce s-au impus interdicții de circulație. Instituțiile de presă ucrainene susțin că bogații au reușit să scape de mobilizare, fie mituind diverse persoane, fie exploatând lacune ale legii, plătind cu sume mari medicii pentru a-i declara inapți de luptă.

Toată lumea, din Kiev sau din vestul Ucrainei, pare să aibă o rudă sau un prieten apropiat care se află în prima linie. Este unul dintre motivele pentru care unii par atât de relaxați în ceea ce privește pericolele atacurilor cu drone sau cu rachete. Toți știu că riscurile pe care și le asumă nu sunt nimic în comparație cu cei care luptă în Donbas sau în sud. Pedalând intens pe viitoarea contraofensivă, guvernul ucrainean pare să împingă mulți bărbați și femei la limită, susține Daily Beast.