Prim-ministrul scoţian Alex Salmond a anunţat pe 21 martie că Scoţia va organiza un referendum prinvind independenţa sa, care ar putea să se finalizeze cu despărţirea Scoţiei de Anglia, scrie Stratfor, care arată că în orice caz, este puţin probabil să fie obţinută o independenţă totală.

Americanii de la Stratfor scriu că există că există câteva aspecte pe care Scoţia ar trebui să le ia în calcul atunci când discută despre o eventuală viitoare independenţă. Guvernul este de părere că o Scoţie independentă îşi va pune bazele economice pe resursele energetice din Marea Nordului, însă acest lucru depinde de trei lucruri:

  • o rezoluţie favorabilă în disputa cu Londra privind divizarea Platoului Continental al Marii Britanii
  • nivelurile de producţie viitoare de petrol şi gaze naturale
  • preţurile energiei

Trebuie precizat că Scoţia contabilizează mai mult de 90% din producţia britanică de petrol offshore şi mai mult de jumătate in producţia de gaze naturale, generând venituri din taxe pe acest segment de aproximativ 16,1 miliarde de dolari (peste 10 miliarde de lire sterline) în anul fiscal 2011-2012. 

 

Salmond a repetat deseori că Scoţia independentă ar putea majora nivelul de colectare la peste 50 de miliarde de lire sterline, după 5 ani de independenţă, fapt ce i-ar permite să urmeze exemplul Norvegiei prin crearea unui fond de indevestiţii în domeniul petrolului.

Mai mult, guvernul scoţian este de părere că după divizarea apelor teritoriale, Scoţia va obţine aproximativ 90% din zonele pline de petrol şi gaze din Marea Nordului.

Stratfor scrie că previziunile Scoţiei sunt totuşi mult prea optimiste, dat fiind faptul că se crede că producţia de petorl şi de gaze naturale din Marea nordului a atins deja vârful.

Dacă s-ar înregistra o mică majorare a producţiei în anii următori, totuşi nu sunt semne că noile misiune de exploatare vor putea compensa declinul producţiei.

În final, veniturile din petrol şi gaze au o legătură directă cu preţurile din energie. Veniturile colectate recent din energie de Marea britanie au fost destul de volatile, iar o Scoţie independentă ar fi chiar mai vulnerabilă în faţa fluctuaţiilor preţurilor decât în prezent.

Pentru că imperativele geopolitice ale Marii Britanii sunt să-şi domine teritoriile şi să-şi securizeze imediatele vecinătăţi de pe mare, păstrarea Scoţiei în interiorul Regatului Unit este o nevoie strategică a Londrei, iar o eventuală independenţă a Scoţiei ar ameninţa ambele aceste imperative, pentru că s-ar crea un nou stta la nord de Anglia care ar face şi concurenţă poziţiei Marii Britanii în Marea Nordului sau ar putea chiar să facă alianţe cu o putere externă. Articol publicat cu aprobarea Stratfor. Capital este partener Stratfor în România