Un jurnalist al Reuters a fost ucis de talibani în Afganistan. Se afla în tabără forțelor guvernamentale afgane, când a căzut victima unor focuri de armă trase din tabăra talibanilor.

Forțele talibane au declanșat o amplă ofensivă, după retragerea trupelor NATO din Afganistan, în încercarea de a prelua controlul unor teritorii cât mai întinse.

Un jurnalist al Reuters a fost ucis de talibani. Retragerea NATO lasă în urmă haos

Danish Siddiqui, jurnalist Reuters, a fost ucis vineri în timp ce transmitea despre o confruntare între forțele de securitate afgane și luptătorii talibani în apropierea unui punct de trecere a frontierei cu Pakistanul, a declarat un comandant afgan, conform Reuters.

Forțele speciale afgane luptau pentru a recuceri zona pieței principale din Spin Boldak când Siddiqui și un ofițer afgan superior au fost uciși în ceea ce au descris ca fiind focuri de armă ale talibanilor, a declarat oficialul pentru Reuters.

Siddiqui fusese încorporat ca jurnalist de la începutul acestei săptămâni în cadrul forțelor speciale afgane cu baza în provincia sudică Kandahar și a relatat despre luptele dintre comandourile afgane și luptătorii talibani.

„Căutăm de urgență mai multe informații, colaborând cu autoritățile din regiune”, au declarat într-un comunicat președintele Reuters, Michael Friedenberg, și redactorul-șef Alessandra Galloni.

”Un jurnalist extraordinar, un soț și un tată devotat și un coleg foarte iubit”

Președintele și redactorul-șef Reuters au spus despre jurnalistul Danish Siddiqui că a fost „Un jurnalist extraordinar, un soț și un tată devotat și un coleg foarte iubit. Gândurile noastre merg către familia lui”.

Danish Siddiqui le-a transmis celor de la Reuters că a fost rănit în umăr vineri de dimineață, în timp ce transmitea despre confruntarea între forțele de securitate afgane și luptătorii talibani.

În context, Comandantul forţelor americane şi NATO în Afganistan, generalul Austin Scott Miller, şi-a predat atribuţiile luni în contextul retragerii definitive a trupelor străine din ţară.

Retragerea intervine în plină ofensivă a talibanilor, care le-a permis acestora să cucerească mari teritorii în faţa unei armate afgane lipsite de acum de sprijinul aerian crucial al Statelor Unite şi care nu mai poate opune decât o slabă rezistenţă.

Au existat discuțiile de pace între talibani și guvernul afgan, însă oficialii afgani declară că nu s-au înregistrat prea multe progrese.

Forțele guvernamentale nu fac față

Confruntările dintre cele două părți continuă, de asemenea, în provincia Kandahar din sudul țării, unde talibanii au avut în mod tradițional o prezență puternică, conform localnicilor.

Orașul Ghazni se află pe drumul principal dintre capitala Kabul și orașul Kandahar.

„Situația din orașul Ghazni este extrem critică. Talibanii folosesc casele civililor pe post de ascunzători și trag focuri de armă din acele locuri asupra forțelor de securitate afgane (ANDSF), situație care îngreunează capacitatea ANDSF de a desfășura operațiuni împotriva talibanilor”, a spus Hassan Rezayi, membru al consiliului provincial din orașul Ghazni.

„În ultimele patru zile, talibanii înarmați au atacat orașul Kandahar dinspre vest”, a declarat Hamidzai Lalay, fost membru al Parlamentului, care luptă acum cu bărbați înarmați împotriva talibanilor în Kandahar.

„Forțele de securitate afgane, inclusiv forțele speciale, luptă împotriva talibanilor și încearcă să îi împingă înapoi și să le oprească asaltul”, a mai spus Lalay.