Un gigant al comerțului electronic tocmai a fost amendat cu aproape 3 miliarde de dolari

Amenda de 2,8 miliarde de dolari a venit după ce autoritățile de reglementare au ajuns la concluzia că Alibaba, cea mai mare platformă de comerț electronic din lume, și-a exploatat poziția dominantă pe piață pentru a acționa împotriva comercianților care ofereau bunuri pe platforme concurente, potrivit informațiilor transmise de către reuters.com

Astfel, Alibaba a primit o amendă de 18,2 miliarde de yuani, echivalentul a 2,8 miliarde de dolari. Această cifră echivalează cu 4% din vânzările sale interne de aproximativ 456 miliarde de yuani din 2019.

Afectează negativ inovația și dezvoltarea pe piața serviciilor de retail

În acest context, autoritățile de reglementare din China și-au argumentat decizia prin a spune că Alibaba „elimină și restricționează concurența”. De asemenea, aceștia subliniază că platforma de comerț electronic afectează negativ inovația și dezvoltarea pe piața serviciilor de retail online din China. Autoritățile chineze au aratătat și că drepturile și interesele consumatorilor au fost prejudiciate, conform sursei menționate.

În urma celor întâmplate, experții spun că Alibaba poate plăti amenda, în contextul în care a realizat un profit de peste 11 miliarde de dolari doar în ultimele trei luni ale anului precedent. Totuși, aceștia au transmis că înăsprirea controlului de către autorități nu este un semn bun pentru cea mai mare platformă de comerț electronic din lume.

Drept răspuns, Alibaba a declarat că va accepta amenda respectivă. Chiar și așa, fondatorul Alibaba, Jack Ma, cât și viitorul său sunt puși sub semnul întrebării. Este demn de menționat că Jack Ma a fost văzut rar în public după ce a criticat public autoritatea de supraveghere financiară a Chinei în toamna anului trecut.

Sursă foto: Dreamstime