Pandemia de coronavirus a început să se resimtă și în farmaciile din țară, unde, potrivit reprezentaților Colegiului Farmaciștilor din România susțin că pacienții nu-și mai găsesc anumite tipuri de medicamente în farmacii, iar cele care sunt vin în stocuri foarte mici.

Unul dintre medicamentele pe care foarte mulți români care suferă de diabet îl folosesc este sioforul. Acesta nu se mai găsește în farmacii de mai bine de câteva săptămâni și se pare că nici nu va veni prea curând.

”Nu se găsește momentan pe nicăieri, să știți, nu a venit niciun fel de import”, a declarat o farmacistă, pentru Europa FM.

Lipsa unui medicament poate duce la moarte

Totodată, Maria Mesaroș, președinta Federației Asociațiilor Diabeticilor din România susține că în lipsa medicamentelor vitale, un bolnav de diabet poate intra în comă hiperglicemică și poate chiar deceda.

Ea a mărturisit totodată că există sesizări din aproape toată țara cu privire la aceste medicamente, iar deși s-au făcut demersuri, încă nu este clar unde este problema și de ce medicamentele nu ajung în farmacii.

Potrivit specialistei, există pacienți care din lipstă de medicamente au fost nevoiți să-și întrerupă tratamentul de câteva săptămâni, iar acest lucru poate fi devastator pentru sănătatea lor.

”Avem sesizări din aproape toată țară că pacienții nu găsesc medicamentele pe bază de metformină. Noi am făcut demersuri, din păcate acolo arată că există stocuri foarte mari de medicamente, nu știm unde se rupe lanțul între distribuitori și farmaciști.

Sunt pacienți mulți care și-au întrerupt tratamentul mai bine de două trei săptămâni, (…) pot să ajungă în comă hiperglicemică”, a declarat Maria Mesaroș, președinta Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, pentru Europa FM.