Invitat lui Marius Tucă, medicul Adrian Marinescu s-a declarat optimist, considerând că lockdown-ul nu este cea mai bună variantă. El a spus că cea mai bună decizie este testarea mai multor persoane, 150.000-200.000 zilnic, și ar trebui izolați doar cei depistați pozitiv.

În același timp, doctorul Marinescu a mai adăugat că, în această fază accelerată a virusului, ar schimba trei lucruri: coerență și logică în toate măsurile luate, înțelegerea situației într-un context general, luarea în considerare că și România are idei, poate și mai bune decât are neamțul, de exemplu.

„Aș înlocui lockdown cu lucrurile pe care le presupune izolarea, mă interesează să îi izolez pe cei pozitivi și acum aș testa cu ce pot, și cu PCR și cu teste rapide, să ajung ca în Marea Britanie cu 300.000 de teste pe zi, nouă ne-ar trebui 150.000 sau 200.000. Aș merge pe testare extinsă și izolare pentru cei care au nevoie, doar ei să fie în lockdown. În al doilea rând, m-aș gândi să vin cu niște măsuri pentru sistemul medical.

Toată lumea pune întrebarea asta care a devenit un clișeu: Cât mai rezistă sistemul medical? Răspunsul meu este ce măsuri trebuie să iau în mod dinamic ca să nu ajung în punctul în care totul intră în colaps? Un calcul pe hârtie îmi spune că am un anumit număr de infectări într-o zi în Capitală, știu ce a fost în ultimele două săptămâni, știu ce va fi într-o săptămână-două, e destul de simplu să îmi dau seama de câte locuri am nevoie în mod real, asta se poate face la nivel de statistică: câte spitale, câte locuri la ATI pentru a nu intra într-un colaps peste două săptămâni”, a spus medicul.

Cine nu este afectat de boală

Totodată, medicul a vorbit și despre teoria probabilităților legată de faptul că tineri fără comorbidități au șanse mici să facă boala. Doctorul de la Matei Balș subliniază că e foarte important rolul medicilor de familie.

„E foarte greu și pentru el, dar el cunoaște pacientul, știe că X e supraponderal, că are anumite boli, e adevărat că evaluarea inițială e orientativă, dar e importantă.”, a explicat medicul.

În ceea ce privește tratamentul în cazul celor asimptomatici, Adrian Marinescu a spus că tratamentul pentru acasă pentru cei fără factori de risc, cu o formă ușoară sau asimptomatică trebuie să fie unul care nu presupune administrare injectabilă, e un tratament strict simptomatic, paracetamol, vitamine, ceva pentru tuse, sau pentru nas înfundat.

„Eu îi spun pacientului care e acasă să facă rost de un pulsoximetru și trebuie înregistrat corect, dacă ne știm fără probleme de sănătate trebuie să avem de la 95 în sus”, a adăugat el.

O săptămână de intubație

Medicul a mai adăugat că perioada de incubație este de cele mai multe ori până într-o săptămână, și nicidecum 14 zile.

„De cele mai multe ori până într-o săptămână, dar nu e numai acest studiu, de când a inceput pandemia au fost diverse studii care au vorbit de perioade chiar mai lungi de incubație. Peste tot în lume se porneste de la un lucru foarte concret, care este si economic, oamenii nu pot sta în izolare perioade lungi de timp și atunci se merge pe valoarea medie pentru cele mai multe dintre cazuri. Asta nu înseamnă că după ce am ieșit din izolare, după o săptămână în Marea Britanie, nu respect aceleași măsuri sau că am o garanție. Perioada de carantină trebuie să fie o săptămână sau zece zile”, a mai spus Adrian Marinescu.

În ceea ce privește situația școlilor, medicul consideră că școala online este cea mai bună alegere pentru a fi în siguranță.

„În septembrie am vorbit despre cum vor evolua lucrurile, cred că școlile reprezintă un factor de creștere, dar nu e decisiv, nu cred că școlile fac diferența între echilibru și nonechilibru. Oamenii care merg la școală sunt și într-o comunitate, când e transmitere accelerată încercăm să reducem activitățile și asta e legată și de școală”, a încheiat el.