Analistul economic Iancu Guda susține că doar o relansare a economiei românești, atunci când pandemia de coronavirus o va permite, nu este suficientă.

Guda a declarat luni că acum este cel mai potrivit moment pentru a rezolva probleme grave care persistă de mulți ani în economia națională. În caz contrar, consecințele vor fi extrem de grave, avertizează el.

”Vine un cutremur care zdruncină din temelii economia românească, iar economia românească nu trebuie relansată, în sensul că nu trebuie doar relansată, dacă doar o relansăm, ar fi o tragedie.

”Ar fi un dezastru”

Este foarte simplu să redeschidem sectoare închise: așa cum le-am închis, așa le vom redeschide, probabil cu măsuri suplimentare de subvenționare, dar ar fi prea puțin, ar fi un dezastru”, a declarat Iancu Guda, la Digi 24 Tv.

”Adevărata revenire după pandemia COVID-19 nu este relansarea, relansarea e simplă. Adevărata provocare, dar și oportunitate în același timp, pe care istoria nu ne va ierta dacă nu o exploatăm, este reconstrucția”, a adăugat economistul economic.

El a adăugat că acum, odată cu reconstrucția economiei, este timpul ca multe probleme structurale să fie rezolvate.

Iar nivelul foarte ridicat al economiei subterane este una dintre aceste probleme: ”avem doar 31% din PIB la veniturile publice, față de media europeană de 45%. Bulgaria are 38%. Miza este enormă. Dacă reușim să colectăm mai mult, avem mai mulți bani la bugetul public și se pot face mai multe”.

”Cea mai mare economie subterană din Europa”

O altă problemă gravă în România sunt bunurile ale căror proveniență nu poate fi atestată, spune Guda.

”Oameni care au averi pe numele părinților care câștigă 2.000 de lei și au case și palate. De unde au acei bani? Să se facă o inventariere, un moment ZERO”, susține el.

”Companiile încarcă compania cu cheltuieli, nu declară profit, nu plătesc taxe și, uite așa, fac evaziune fiscală. 15-20 de ani de pușcărie!”, cere Iancu Guda pentru facturile fictive.

”Suntem țara cu cea mai mare economie subterană din Europa, dacă doar relansăm, ne întoarcem la nenorocirea dinainte.

Ar fi o tragedie și istoria nu o va înțelege, iar istoria nu iartă proștii. Avem o mare oportunitate să reconstruim, nu doar să relansăm economia”, a spus Guda în concluzie.