”Merg la aceste demonstrații de trei luni. Până acum totul a fost bine. Nu știu ce s-a întâmplat aseară”, a declarat unul dintre arestați. ”A fost clar că poliția voia să oprească marșul cu orice preț”, a afirmat un alt manifestant.

”Am văzut că pur și simplu au venit toți surescitați”, a relatat un alt protestatar. ”Am mai fost arestat, dar de data aceasta a fost altfel, ca și cum ar fi venit deliberat să bată oameni.”

În jur de 10.000 de oameni au protestat sâmbătă seara pe Strada Balfour. Poliția a dispersat manifestația făcând uz de forță și a arestat 30 de protestatari, dintre care 26 au fost eliberați între timp.

S-a năpustit cu pumnii la manifestanți

Într-o filmare de la proteste poate fi văzut șeful operațiunilor Secției Sion, comisarul Niso Guetta, năpustindu-se cu pumnii la un manifestant în momentul arestării, scrie Haaretz.

Guetta a fost interogat ieri de departamentul Ministerului Justiție pentru investigarea polițiștilor și a susținut că a folosit forța împotriva a doi indivizi care-l atacaseră și care s-au opus arestării. Conform protestatarilor care au fost martori la incident, cel răspunzător pentru violență a fost Guetta.

Comandantul Secției Sion și al lui Guetta, generalul de brigadă Ofer Shomer, a promis că va investiga incidentul, dar i-a acuzat și pe manifestanți de „incitare contra poliției”.

Este o răsturnare a rolurilor în spiritul incitator al premierului Benjamin Netanyahu. Chiar dacă au existat protestatari care au provocat poliția, e clar că nivelul toleranței a fost scăzut la poliție, care a apelat la forță în mai mare măsură decât de obicei.

Tensiunile provocate de Netanyahu

Poate că poliția a fost încurajată în acest sens de o decizie a Curții Supreme care i-a acceptat propunerea de a se reduce gradual nivelul de zgomot al demonstrațiilor (fără claxoane de bicicletă după ora 21:30 și fără megafoane după ora 23:00); poate că eșecul poliției de a opri la începutul serii marșul dinspre podul suspendat spre Strada Balfour i-a diminuat nivelul de toleranță; sau poate că imaginile de săptămâna trecută cu fostul șef al serviciului de securitate Shin Bet, Carmi Gillon, încătușat, care au dat impresia falsă că poliția îl încătușase, i-au amplificat și mai mult frustrarea.

Dar nimic din toate acestea nu pot justifica nivelul de agresivitate de sâmbătă seară. Nu poate fi justificat nici de faptul că poliția e nevoită să se ploconească în fața ministrului securității publice Amir Ohana, care vrea să genereze tensiuni pentru a-și servi stăpânul, Netanyahu, și nici de cel că Doron Yadid, comandantul Districtului Ierusalim, vrea să ajungă șeful poliției, scrie sursa citată.

Poliția nu trebuie să se implice în campania de incitare a premierului. Subzistența politică a lui Netanyahu se bazează pe dezbinarea societății, iar acum el e interesat să asmută poliția pe cei care protestează împotriva lui.

Poliția însăși, inclusiv fostul Comisar al Poliției Roni Alsheich, a fost victima unei incitări permanente și neînfrânate din partea lui Netanyahu. Protestele din Strada Balfour sunt proteste non-violente și ar trebui tratate ca atare.