Critici la adresa preşedintelui României, Klaus Iohannis, apărute într-o prestigioasă publicaţie de limbă germană.

Neue Zürcher Zeitung scrie că Iohannis şi-a pierdut credibilitatea de apărător al statului de drept

Este vorba despre ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung, una dintre cele mai vechi publicații de limbă germană din lume. Articolul publicat luni dimineaţă este o amplă analiză a preşedintelui României, despre care autorul spune că şi-a pierdut credibilitatea de „apărător al statului de drept”.

Publicaţia din Elveţia scrie despre modul în care preşedintele Iohannis critica, în termeni extremi de duri, Partidul Social Democrat, care a scos sute de mii de români în stradă la protestele din 2017 şi 2018. Acum însă, Klaus Iohannis a trecut de la critici la o alianţă cu PSD.

Protestele din 2018 au fost stopate violent, dar presiunea străzii a rămas, iar PSD a pierdut alegerile și Iohannis și-a instalat în 2019 propriul guvern, aminteşte Neue Zürcher Zeitung.

Iohannis pare să fi uitat pentru ce a militat în campania electorală

Klaus Iohannis pare să-şi fi uitat complet sloganul folosit în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale: „Pentru o Românie normală”, se mai arată în analiza publicaţiei străine, potrivit G4Media.ro.

„Astăzi, aproape că nu mai e nici o urmă de agendă reformistă”, scriu jurnaliştii străini, descriind modul în care Klaus Iohannis şi liberalii au eliminat USR din Guvernul României, pentru a-i invita apoi la guvernare pe cei din PSD.

Publicaţia din Elveţia mai subliniază că, în ciuda faptului că preşedintele României este deţinător al prestigiosului premiu „Carol cel Mare” pentru acţiunile sale în sprijinul statului de drept, el s-a implicat direct în disputele din România privind Justiţia.

„E clar că reputația președintelui Iohannis a suferit o lovitură. Încrederea populației în el a scăzut sub 15%”, mai notează Neue Zürcher Zeitung, subliniind că partidul de extremă dreapta AUR este principalul beneficiar al acestei crize prin care trece România în acest moment.

Cristian Tudor Popescu, nemulţumit de poziţia lui Klaus Iohannis

În tot acest timp, Klaus Iohannis primeşte critici şi din interiorul ţării.

Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că preşedintele „l-a lăsat cu falca blocată”, atunci când a început discursul de la învestirea noului Guvern şi i-a felicitat pe politicienii din coaliţia PNL-PSD-UDMR.

„Îi felicita pe aceşti inşi, corcitura asta de Guvern, dacă erau atacaţi de ruşi şi reuşeau să reziste ori reuşeau să mai învingă încă o dată pandemia”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

Totodată, CTP susține că această criză politică a fost creată chiar de liberali, iar ceea ce a făcut șeful statului nu este deloc neglijabil. „Feliciţi nişte pompieri care dau ei foc şi îl sting tot ei după o vreme”, a adăugat Cristian Tudor Popescu, care a subliniat că i se pare încă o bătaie de joc la adresa „supuşilor lui Iohannis”.