Ultimul interviu al lui Aleksei Navalnîi înainte de a fi otrăvit

Acesta a fost unul dintre ultimele interviuri acordate de Navalnîi înainte de a fi otrăvit în timpul unui zbor către Moscova. Discuția a avut loc în februarie 2020.

„Sunt un optimist. Sper că acești 20 de ani cu Putin nu sunt imposibil de schimbat. Nu am fost condamnați la asta, nu ne-a fost dat să mergem în acea direcție”, a declarat el atunci.

Navalnîi, exprimându-și în detaliu speranțele pentru viitorul Rusiei ca parte a Europei și subliniind pericolele la care este expus, a criticat Marea Britanie și Occidentul pentru faptul că permit asociaților lui Putin să deruleze afaceri cu fonduri murdare în străinătate.

Interviul, obținut de Sky News, a fost parte a unui serial documentar nevăzut: „After the Fall”, regizat de Matthew Torne și produs de Andrew Duncan.

„Occidentul nu face absolut nimic, aș zice. Sunt niște dansuri ritualice, dar nimic nu se întâmplă cu adevărat”, a spus Aleksei Navalnîi.

„De ce trăiesc în continuare la Londra oficiali corupți? Pentru că acești oficiali corupți hrănesc un număr uriaș de avocați londonezi minunați”, a adăugat el.

„Acești oameni par foarte civilizați, nouă ne va face plăcere să vorbim cu ei dacă se așează lângă noi, ei vor purta cravată și vor fi manierați, dar în același timp ei servesc intereselor unor bandiți desăvârșiți”, a mai spus opozantul rus la acea vreme.

„Întreaga elită a lui Putin este complet coruptă și gândește în termeni coloniali. Și-au mutat toată familia, copiii și activele în Occident și tratează țara noastră ca pe o zonă liberă de vânătoare; și exact așa funcționează”, a afirmat el.

Cuvintele lui Navalnîi par să poarte acum o greutate și mai mare, după ce a încetat din viață.

„Rusia este o țară europeană, toți oamenii care trăiesc aici doresc să trăiască precum Europa”, a spus opozantul rus.

Navalnîi a susținut constant că anii de conducere ai lui Putin au fost doar o anomalie. Acesta a crezut mereu că Rusia va evolua în cele din urmă către un stat mai liber și cu un viitor mai promițător.

„Așa că sper că în 10 ani de acum, dacă îmi veți lua din nou interviu, o să vă pot spune cum am reușit să rezolvăm corupta spălare de bani”, a afirmat el.

Aleksei Navalnîi
Aleksei Navalnîi / SURSA FOTO: Dreamstime

Navalnîi va fi înmormântat vineri, 1 martie

Aleksei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia, va fi înmormântat vineri, 1 martie 2024, în Moscova. Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Borisov din cartierul moscovit Marino. Slujba funerară va fi oficiată la Biserica Sfânta Icoană a Maicii Domnului „Alină-mi Durerea” din Marino, începând cu ora 14:00.

Familia lui Navalnîi a întâmpinat dificultăți în organizarea înmormântării. Firmele de servicii funerare refuzau colaborarea atunci când aflau despre identitatea decedatului. Trupul neînsuflețit al opozantului rus a fost predat mamei sale abia sâmbăta trecută, după numeroase încercări de a-l recupera de la autoritățile ruse.

De asemenea, avocatul său a fost arestat sub acuzația de tulburare a ordinii publice. În timpul arestului său, Ludmila Navalnaia, mama regretatului opozant rus, îl însoțea. Cei doi încercau să găsească soluții pentru organizarea înmormântării, deoarece Aleksei a decedat pe 16 februarie 2024. Trupul neînsuflețit a fost predat familiei sale abia pe 25 februarie 2024. Mai multe puteți citi aici.