Austria a renunțat la ultima scuză pe care o folosea pentru a se opune extinderii spațiului Schengen

Austria a renunțat la ultima scuză pe care o folosea pentru a se opune aderării României la spațiul Schengen, a anunțat miercuri, 20 decembrie 2023, europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Potrivit spuselor sale, UE a ajuns la un acord privind migrația, după încheierea recentă a negocierilor.

Breaking news! Austria a pierdut și ultima bucățică din pretextul pe care l-a folosit ca să se opună intrării României în Schengen! Uniunea Europeană ARE un acord asupra migrației, tocmai s-au încheiat negocierile.

Nehammer NU mai are de ce să se agațe ca să discrimineze românii și să-i umilească la cozi prin vămi. Hai să vedem dacă garnitura de mare performanță turistică Iohannis, Ciolacu, Ciucă și prietenii reușesc să apere interesele României și să impună pe plan european respectul pe care îl merită românii din țară și din diaspora”, a scris, miercuri, Vlad Gheorghe pe contul lui de Facebook.

Noul Pact privind migrația și azilul a fost inițial propus în toamna anului 2020, dar din cauza opoziției Austriei și Ungariei nu s-a reușit să se ajungă la un acord. Se pare că, acum, după negocierile începute în această săptămână, „fumul s-a risipit”, chiar în Ziua Internațională a Migranților. UE va putea adopta noile prevederi înainte de alegerile europene din 2024, așa cum fusese planificat.

Acordul menține regula actuală conform căreia statul membru prin care intră un solicitant de azil în UE este responsabil de acesta, cu mici modificări aduse sistemului existent. Scopul este de a veni în ajutorul țărilor mediteraneene, precum Italia și Grecia, unde ajung cei mai mulți migranți, într-un spirit de solidaritate europeană și respectare a drepturilor fundamentale.

Pe scurt, obiectivul este de a preveni tragediile în care copii și bebeluși pier sănătatea înecându-se la malurile Europei, creând astfel un Pact pentru migrație care să permită omenia, protejând în același timp siguranța și drepturile cetățenilor europeni.

Ungaria va renunța la opoziția sa cu privire la aderarea Bulgariei la spațiul Schengen

Ungaria își va retrage opoziția cu privire la aderarea Bulgariei la spațiul Schengen după confirmarea oficială din partea parlamentului bulgar cu privire la eliminarea taxei suplimentare aplicate transporturilor de gaz rusesc. Parlamentul de la Sofia a deja abrogat legea, iar aceasta urmează să fie publicată vineri în jurnalul legislativ.

Ungaria va renunța la opoziția sa față de aderarea Bulgariei la spațiul Schengen și va solicita Comisiei Europene să întrerupă procedura de infringement pe care Budapesta a inițiat-o. În octombrie 2023, Bulgaria a introdus o taxă de tranzit pentru gazul rusesc, în valoare de 10 euro pe MWh, atrăgând critici puternice din partea Ungariei.

Ministrul de Externe al Ungariei a caracterizat această acțiune drept „ostilă”. Peter Szijjarto a anunțat recent că Guvernul de la Budapesta va bloca, prin veto, intrarea Bulgariei în Spațiul Schengen, dacă taxa va rămâne în vigoare.

„Am fost informat de către colegul meu bulgar că ieri (n.r. luni) parlamentul bulgar a eliminat această lege”, a transmis, marți, ministrul de Externe din Ungaria prin intermediul rețelelor sociale.

ministrul de Externe din Ungaria
Ministrul de Externe din Ungaria (SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter)