Ucraina a fost atacată cu rachete în nord-estul țării

Ucraina a fost ținta unor atacuri cu rachete în regiunea de nord-est. Țara fost supusă atacurilor cu drone în vestul țării, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Vineri dimineață, orașul Harkov din nord-estul Ucrainei a fost ținta unui atac cu rachete din partea Rusiei. Primarul Ihor Terehov a confirmat producerea a cel puțin șase explozii în zonă.

Concomitent, sistemul de apărare antiaeriană a fost activat în orașul Liov din vestul Ucrainei. Guvernatorul regional, Maksym Kozytskyi, a raportat prin intermediul aplicației Telegram că zona a fost vizată de atacuri cu drone.

În cursul nopții trecute, Ucraina a fost martora unor evenimente intense. Acestea au inclus alerte de atac aerian în diverse regiuni ale țării. Se raportează explozii în Lvov, Harkov și Cerkasîi, iar la Odesa, fragmente ale unei drone au căzut pe o clădire rezidențială cu mai multe etaje.

Forțele ruse au lansat un atac asupra orașului Konotop din regiunea Sumî. El a cauzat daune semnificative unui bloc de apartamente și unei stații de service. Potrivit informațiilor furnizate de Administrația Militară Regională și preluate de Ukrainska Pravda, trei persoane au suferit răni în urma acestui incident.

„Inamicul a lansat anterior un atac cu rachetă la Konotop. În urma bombardamentelor, trei persoane au fost rănite, un bloc de locuințe, o stație de service auto au fost avariate. O mașină a luat foc”, potrivit declarațiilor autorităților ucrainene.

Zelenski, discuții despre pace cu Papa Francisc

În mesajul său zilnic către națiune de joi seara, Președintele Volodimir Zelenski a evidențiat faptul că modul în care Ucraina gestionează în prezent rezistența, puterea și obținerea rezultatelor va influența desfășurarea acestei ierni în contextul celui de-al doilea război la scară largă pe care țara îl traversează, după invazia rusă din februarie 2022.

Concomitent, Ucraina urmează să organizeze un summit dedicat sprijinirii propusei formule de pace, care are la bază principiul eliberării întregului teritoriu ucrainean de sub influența forțelor ruse.

„Tocmai am vorbit cu Sanctitatea Sa Papa Francisc. I-am mulţumit pentru urările sale de Crăciun adresate Ucrainei şi ucrainenilor, pentru urările sale de pace – o pace dreaptă pentru noi toţi. Am discutat despre activitatea noastră comună cu privire la formula de pace – peste 80 de state sunt deja în acest proces la nivelul reprezentanţilor lor. Vor fi şi mai multe. Sunt recunoscător Vaticanului pentru sprijinul acordat activităţii noastre”, a precizat Zelenski.

Amintim că, la un moment dat, Papa Francisc a delegat un emisar pentru a acționa ca intermediar între Kiev și Moscova.