„Îmi doresc să fiu întotdeauna între primele trei ministere când va fi vorba de evaluare, de orice fel de evaluare. În altă ordine de idei, vreau să vă dau nişte veşti referitoare la anumite modificări din Programul de guvernare. În primul rând, vom extinde cota de TVA de 5% pentru ‘Prima casă’. Este o propunere pe care o analizăm, dar ne dorim să facem lucrul acesta şi vă spun acum este la nivel de proiecţie, ca să nu mai apară ştiri de breaking news că nu ştiu ce schimbăm… Ne dorim să fie o cotă de TVA de 5% pentru apartamentele de până în 120 mp, dar să nu se aplice doar la cei care nu au mai avut o proprietate şi care se află la prima proprietate, ci pur şi simplu oricine doreşte să-şi cumpere a doua proprietate de până în 120 mp poate să o facă cu un TVA de 5%. Cred că este o veste foarte bună pentru mulţi dintre noi”, a declarat Laufer. 

Potrivit ministrului, citat de Agerpres, reducerea impozitului pe venit va scădea până la 10%, în 2018, iar nivelul contribuţiilor se va diminua până la 35%, de la 39,25% cât este în prezent. 

„Mai departe, cred că este foarte important să discutăm de faptul că, în continuare, propunerea de reducere a impozitului pe venit de la 16% la 10% în 2018, respectiv a contribuţiilor de la 39,25% la 35%, asta însemnând că la un venit net de 100 de euro, avem astăzi un impozit de 175 de euro, costul brut, iar acesta va scădea până la 161 de euro”, a precizat Ilan Laufer. 

Noul program de guvernare postat joi pe site-ul Camerei Deputaţilor prevede măsuri precum înlocuirea impozitului pe profitul companiilor cu un impozit pe cifra de afaceri, posibil în trei trepte, amânarea pentru 2019 a reducerii TVA de la 19% la 18%, extinderea, de anul viitor, a cotei reduse de TVA de 5% şi în cazul vânzării de locuinţe sub 120 mp, majorarea la 1% din cifra de afaceri a tarifelor percepute de reglementatorii pieţelor de energie şi de telecomunicaţii, ANRE şi ANCOM, şi o taxă de solidaritate care ar putea fi plătită de angajaţii cu salarii nete mai mari de 14.500 de lei. De asemenea, se are în vedere diferenţierea salariului minim în funcţie de studii.