Turcia dă o lovitură decisivă Rusiei și anunță că nu ar mai fi dispusă să achiziţioneze vaccinul rusesc împotriva COVID-19. Potrivit unor informații apărute în presă, aceștia ar fi de părere că dezvoltarea acestuia nu ar fi fost conformă „bunelor practici”. Declaraţii sunt atribuite de unele media turce ministrului sănătăţii Fahrettin Koca, informează Reuters, în contextul în care Ankara şi-a intensificat eforturile pentru vaccinarea a 50 de milioane de cetăţeni turci până în primăvară, conform Agerpres.

Site-ul de informare Haberturk îl citează pe ministrul sănătăţii Fahrettin Koca, care ar fi spus că vaccinul rusesc nu întruneşte condiţiile „bunelor practici de laborator”.

„Rusia nu a fost în măsură să le îndeplinească. În consecinţă, nu a fost posibil pentru OMS şi pentru lume să cumpere acest vaccin. Nu este posibil ca noi să omologăm acest vaccin. Prin urmare, este în afara domeniului nostru de interes”, a spus el, conform aceleiaşi media.

În condițiile în care Rusia are în vedere dezvoltarea a trei vaccinuri împotriva COVID, nu este clar la care dintre ele a făcut referire ministrul turc. Presa susține însă că ar fi vorba despre desfăşurarea studiilor de fază III pentru „Sputnik-V”, primul vaccin înregistrat în lume împotriva coronavirusului.

Conform Reuters, nu Fondul rus de investiţii directe, implicat în dezvoltarea vaccinului „Sputnik-V„, nu a reacționat când a fost solicitat să facă comentarii.

COVID face prăpăd

Trebuie amintit că Rusia a fost prima ţară care a acordat drept de utilizare unui vaccin împotriva COVID-19.  Turcia, cu o populaţie de 83 de milioane de locuitori, a semnat un contract pentru achiziţionarea a 50 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 de la Sinovac Biotech Ltd din China şi ar urma să înceapă vaccinarea în aceasta lună, acordând prioritate lucrătorilor din sănătate.

Noile infecţii şi decese zilnice din cauza COVID-19 au atins marţi cele mai ridicate niveluri de când coronavirusul a fost detectat pentru prima dată în Turcia în martie. Cu un total de peste 33.000 de cazuri, Turcia este în prezent cea de-a patra ţară din lume după numărul de contaminări zilnice. În Turcia s-a impus carantină totală în weekend şi restricţii de circulaţie în timpul săptămânii pentru a combate creşterea accentuată a deceselor şi infecţiilor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacţionat imediat după relatarea despre refuzul Turciei de a cumpăra vaccinul rusesc, asigurând că rezultatele testelor preparatului relevă fiabilitatea acestuia.