Săptămâna trecută, Donald Tump a declarat că s-ar putea să accepte nominalizarea republicană la Casa Albă, loc pe care l-a numit ”un loc care mă face să mă simt bine”. În acest context, președintele american a declarat ieri că decizia lui este irevocabilă și că va accepta candidatura republicană pentru un al doilea mandat.

Acesta a confirmat că intențiile exprimate anterior i-au atras critici atât din partea democraților cât și din partea unor colegi republicani.

Donald Trump i-a criticat pe democrați

Atât republicanii cât și democrații au fost obligați de actualul context pandemic să își modifice modul de organizare a Convențiilor Naționale.

Președintele american i-a criticat pe democrați pentru înregistrarea prealabilă a unor discursuri destinate Convenţiei Naţionale, care a început luni.

„Vom avea un discurs real joi, joia următoare, aşa că veţi asculta în direct de la Casa Albă. Avem destule de spus”, a declarat Trump. Discursul său este programat în ultima zi a Convenţiei Naţionale Republicane, care va avea loc săptămâna viitoare.

La rândul lor, democrații l-au acuzat pe șeful de la Casa Albă că a politizat reşedinţa istorică a preşedinţilor americani. Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, a declarat că Donald Trump va „degrada Casa Albă” dacă o va folosi pentru un eveniment politic.

Donald Trump insistă că nu va încălca Legea Hatch din 1939, care interzice angajaţilor guvernamentali să folosească autoritatea oficială pentru a interfera cu rezultatul alegerilor, deoarece prevederile sale nu i se aplică preşedintelui.

Dar chiar dacă Trump ar fi scutit de la respectarea acestei reglementări, activităţile Convenţiei Republicane la Casa Albă ar putea totuşi pune alţi oficiali guvernamentali în pericolul de a încălca legea, consideră specialiştii în drept.

Totodată, programul de campanie aglomerat al preşedintelui Trump din această săptămână reprezintă o ruptură cu tradiţia.

Conform acestei tradiţii, candidaţii unui partid îşi limitează, de obicei, activităţile în perioada în care se desfăşoară convenţia partidului rival.